85. ROĐENDAN MIŠA

Činjenice o Mickeyju Mouseu koje sigurno niste znali

18.11.2013 u 12:40

Bionic
Reading

Mnogi će se složiti s mišljenjem da nijedan crtani lik nije toliko utjecao na pop kulturu kao Mickey Mouse. Povodom njegovog 85. rođendana donosimo vam nekoliko činjenica koje možda niste znali, a koje će vam možda dokazati da on doista jest najutjecajniji animirani lik u povijesti

1. Premda se na trenutak pojavio u crtanom filmu 'Plane Crazy', Mickey Mouse se službeno prvi put na malim ekranima pojavio u crtiću 'Steamboat Willie', jednom od prvih zvučnih animiranih filmova, 18. studenog 1928. U to vrijeme filmski su studiji i dalje proizvodili nijeme filmove, no Disney je prihvatio zvuk i od tog trenutka podigao standarde snimanja.


2. Walt Disney je zapravo htio da se animirani glodavac zove Mortimer Mouse. No žena Lillian ga je upozorila da ime Mortimer zvuči suviše pompozno i predložila da odabere neko ime koje će personificirati zabavu i skromnost.

3. U kratkom crtiću 'Opry House', emitiranom 28. ožujka 1929, Mickey je počeo nositi bijele rukavice koje su mu ostale zaštitni znak do danas.


4. Mickey je postao prvi crtani lik koji je dobio svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih, i to 18. studenog 1978, na svoj 50. rođendan.

5. Disney je prvi put počeo izdavati dozvole za izradu raznih proizvoda 1929. godine, kad su prvi put tiskali školske pločice za pisanje s Mickeyjevim likom. Od toga je nastao Disney Consumer Products, multimilijarderski biznis.

6. Jedan od najpopularnijih proizvoda s likom Mickeyja Mousea u povijesti je ručni sat. Prvi je proizvela tvrtka Ingersoll-Waterbury 1933. i stajao je 2,95 dolara. Tvrtka je prodala 25-milijunti sat s Mickeyjem još 1957. godine…

7. Premda je Mickey nastao iz 'nužnosti' nakon što je Walt otkrio da je izgubio prava na svoj prethodni lik - zeca Oswalda - stvaranje Mickeyja Mousea donijelo je Waltu Disneyju Oscara 1932.

8. Mickey ima vlastitu natuknicu u Enciklopediji Britannici od 1934.

9. Prvi put u boji Mickey se pojavio u crtiću 'The Band Concert' 23. veljače 1935.


10. Posljednji crno-bijeli Mickey emitiran je u epizodi 'Mickey’s Kangaroo' dva mjeseca nakon pojave u boji.

11. Filmski debi Mickey Mouse doživio je u 'Fantaziji' iz 1940. godine, što mu je ostala najzapaženija filmska uloga do danas. Tada je prvi put u animiranom filmu korišten stereo zvuk kroz specijalni audiosustav Fantasound (koji je razvila Disneyjeva kompanija), a sve skupa je stajalo 2,28 milijuna dolara.

12. Godine 1955. Mickey Mouse je imao i svoj televizijski debi u showu 'The Mickey Mouse Club'.


13. Prema Waltu Disneyju, Mickey i Minnie se na ekranu nikad nisu vjenčali. No u intervjuu za Film Pictorial 1933. Walt je rekao: 'U privatnom je životu Mickey u braku s Minnie, ali ono što se zapravo računa je to da je Minnie glavna ženska uloga.'

14. Kad su dovršavali dizajn i gradnju Disneyjevog tematskog parka, vodeći kreativci kompanije postavili su po parku 'skrivene' siluete Mickeyja Mousea, ali na vidljiva mjesta. Kasnije su postali poznati kao 'skriveni Mickeyji'.

15. Jedan od najpoznatijih citata Walta Disneyja o njegovim velikim dostignućima: 'Samo se nadam da nikad nećemo zaboraviti jednu stvar - sve je ovo započeo jedan miš!'


I za kraj, Mickeyjeve omiljene uzrečice: 'Oh Boy!', 'Gosh!', 'That sure is swell', 'Aw, gee...' i, prigodna, 'See ya soon!'