SAM SVOJ MAJSTOR

Balonom domaće izrade slikao svemir

25.03.2010 u 12:25

Bionic
Reading

Tridesetosmogodišnji muž i otac troje djece Robert Harrison iz Huddersfielda u Velikoj Britaniji iskoristio je domišljatost i zbirku jeftinih dijelova u vrijednosti od samo 4.000 kuna kako bi poslao svoj fotografski aparat marke Canon 35 kilometara iznad površine Zemlje te slikao neke nevjerojatne fotografije

Otkad se počeo baviti svojim neobičnim hobijem, Robert Harrison poslao je 12 meteoroloških balona na velike visine i svaki put fotografirao neke fantastične prizore. Prvi takav balon nazvao je Icarus I, a lansirao ga je u listopadu 2008.

Nakon što je NASA čula za pothvat gospodina Harrisona, željela je znati kako je to uspio za tako malo novca. Iako je Robert Harrison daleko od stručnjaka za elektroniku, kaže da sve što mu je trebalo našao je na internetu.

Za kontroliranje balona koristi standardni GPS uređaj za praćenje koji je povezan s radioodašiljačem. Osim toga, s balonom putuje i njegov vjerni digitalni fotoaparat, a sve je umotano u izolacijski materijal te je teško samo jedan kilogram.

Dok su na početku svi mislili da je malo lud što troši vrijeme i novac na svoj hobi, fotografije koje je slikao brzo su promijenile taj stav. Gospodin Harrison dosad je potrošio nešto više od 30.000 kuna, no svaki mu se balon koji je poslao i vratio, iako je ponekad morao putovati i do 80 kilometara da ga pronađe.