NASTANAK OCEANA

Asteroid prekriven ledom svjedoči o prošlosti Zemlje

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 29.04.2010 09:38
  • Objavljeno 29.04.2010 u 09:28
asteroid jupiter planet svemir

asteroid jupiter planet svemir

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa Press

Asteroid prekriven ledom otkriven je među kamenitim svemirskim tijelima koja kruže između Marsa i Jupitera, što bi moglo pružiti nove informacije o vremenu u kojemu su nastali oceani na Zemlji i o prošlosti Sunčeva sustava, po studiji objavljenoj u srijedu

'Zaleđena voda je puno češća na asteroidima nego što se dosad mislilo, a mogla bi biti prisutna i u njihovoj unutrašnjosti', zaključili su Andrew Rivkin sa Sveučilišta Johna Hopkinsa u Sjedinjenim Državama i Joshua Emery sa sveučilišta u Tennesseeju u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature.

Raniji radovi upućivali su da 'voda koja danas postoji na Zemlji potječe od asteroida', ali 'dosad nisu izvedena mjerenja zaleđene vode na asteroidima', napominje Humberto Campins sa sveučilišta u Orlandu, SAD, u istom časopisu.

Zahvaljujući teleskopu s infracrvenim zrakama postavljenom na vrhu vulkana Maune Kee na Havajima, dvije astronomske ekipe istraživale su Sunčevu svjetlost koju odražava veliki asteroid 24 Themis udaljen od Sunca oko 480 milijuna kilometara (3,2 puta udaljenost između Zemlje i Sunca).

Budući da je svjetlosni spektar bio nepromijenjen tijekom rotacije asteroida, Campins i kolege zaključili su da je velik dio asteroida dugog 200 km prekriven ledom i organskom materijom

'Postojanje leda na površini 24 Themisa je pomalo neočekivano', ističu znanstvenici, budući da se smatra da su kamenita tijela u pojasu asteroida preblizu Suncu da bi se led na njima duže zadržao, čak i na prosječnoj temperaturi od -70 do -120 Celzijevih stupnjeva. On bi mogao ispariti kao i led na kometima.

Otkriće leda moglo bi pomoći istraživačima da utvrde je li voda u oceanima na Zemlji nastala od asteroida, s obzirom na njezin sastav (sadrži deuterij, vodikov izotop), ističe se u komentaru objavljenom u časopisu Nature.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!