47 KATOVA UZ STEPENICE

Arhitekti španjolskog nebodera zaboravili su na lift

11.08.2013 u 12:49

Bionic
Reading

Dizajneri i građevinari zanijeli su se u stvaranju impresivnog nebodera koji ima 47 katova, do te mjere da su previdjeli jednu sitnicu - prostor za lift

Neboder InTempo u obalnom gradiću Benidorm u Španjolskoj dizajniran je kao odvažni i značajni simbol nade i prosperiteta, koji ostatku svijeta ukazuje na izostanak recesije u toj regiji. Nažalost, građevinari i arhitekti zaboravili su na jednu sitnicu – prostor za lift.

Naime, cijeli projekt bio je označen lošim poslovanjem od samih početaka, inicijalno ga je podupirala španjolska banka Caixa Galicia, da bi kasnije financiranje preuzela banka Sareb, koja je na vrlo lošem glasu.

Prvotno je neboder bio zamišljen za 20 katova, ali u izgradnji su dizajneri preuveličali svoje i financijske mogućnosti, tako da je na kraju dosegao čak 47 katova, koji uključuju 269 stanova. Originalni dizajn nebodera sadržavao je i logično mjesto za lift, ali u zanosu izgradnje dodatni katovi potrošili su prostor i premašili tehničke mogućnosti ugradnje sustava za dizalo. Na kraju, to mjesto ne postoji.

Vrlo očekivano, arhitekti koji su radili na projektu dali su otkaz, a ostaje na građevinarima da riješe 'sitni' problem prijevoza do najviših katova. U nuždi, uvijek ostaju stepenice.