ISTINE I ZABLUDE

10 najvećih mitova o mačkama i psima

05.09.2013 u 15:01

Bionic
Reading

Mačke nemaju devet života, iako bi ljubitelji mačaka to htjeli, a psi nisu daltonisti. Puno je laži o mačkama i psima često pogrešno prihvaćeno kao neupitna činjenica. Proučite 10 najvećih mitova o našim kućnim ljubimcima

1. Mačke uvijek doskoče na noge

Naravno, mačke su agilne, mogu skakati visoko i okretati svoje tijelo poput akrobata, a često doskaču s nogama naprijed. No kada mačka padne s velike visine, čak i ako je doskočila na noge, može pretrpjetiteške ozljede sa smrtnim ishodom. Čuvajte svoje mačke i osigurajte prozore.

2. Mačke su distancirane

Mačke se mogu činiti distancirane, ali također mogu biti umiljate i izuzetno osjetljive na vaše raspoloženje. Distancirana mačka je često nervozna životinja nesigurna u svoju okolinu. Srećom, to se ponašanje može riješiti strpljenjem i ljubaznošću. Morate zaraditi njezino povjerenje. Nakon što stekne povjerenje u vas imat ćete prijatelja za cijeli život.

3. Trajno odstranjenje kandži je poput rezanja noktiju

Trajno odstranjivanje kandži uključuje amputaciju posljednje kosti svakog prsta. To je bolna operacija koju mnogi veterinari odbijaju napraviti. Ako vaša mačka ima pristup vanjskom svijetu i sama izlazi iz stana/kuće, tako će postati bespomoćna. Režite joj kandže, ali ne trajno.

Naučite vašu mačku koristiti podlogu za grebanje, a ne kauč, i pohvalite je svaki put kad to napravi. Pokuša li grepsti namještaj, nježno je poprskajte vodom. Također namještaj možete omotati najlonom s balončićima. Jedan ili dva pucketanja balončića držat će vašu mačku podalje od namještaja.

4. Mačke mogu živjeti na veganskoj prehrani

Ovaj je mit opasan. Mačke su prirodni lovci i zvijeri. One se oslanjaju na taurin, aminokiseline koje se nalaze u mesu i koje su im neophodne za normalno funkcioniranje srčanog mišića i vida. Prehrana bez taurina može dovesti do sljepoće i srčanih problema.

5. Mačke se ne mogu dresirati

Možete naučiti svoju mačku koristiti podlogu za grebanje i kutiju za pijesak. Možete je čak naučiti i neke trikove. Trebate kliker, nagradu i puno hvale. Mačke reagiraju negativno na kaznu. Dakle budite pozitivni i strpljivi.


6. Ženska mačka ili kuja treba se izleći prije nego što bude sterilizirana

Ovo je velika zabluda. Sterilizacija smanjuje rizik od tumora mliječne žlijezde, raka jajnika i maternice i također pomaže da mačke i psi dulje žive zdraviji život.

7. Psi mašu repom kad su sretni

Ovo je djelomično točno. Mahanje repom obično znači da je pas sretan. No to također može značiti da je pas uznemiren, napet, uplašen ili se osjeća agresivno.

Želite li razumjeti raspoloženje vašeg psa, morate pogledati cijelu sliku. Jesu li mu uši uspravne, prema natrag ili uz glavu? Uspravne uši znači da vas sluša. Položene nisko uz glavu znače da je možda spreman za napad.

8. Pustite li ga samog u dvorište, dobit će dovoljno tjelovježbe

Jeste li ikada promatrali kako se ponaša vaš pas kad ga ostavite samog u dvorištu? Najvjerojatnije će samo leći i zaspati. Psima je potrebno da s njima komunicirate, bacate im loptu ili ih vodite u duge šetnje.

9. Suha njuška znači da je pas bolestan

Mnogi od nas vjeruju da jako vlažna njuška znači da je pas zdrav te da suha signalizira bolest. Nije istina! Suha njuška može biti uzrokovana lošom cirkulacijom zraka u prostoriji ili je samo posljedica dugog ležanja na suncu. Pseća njuška može biti suha pa vlažna nekoliko puta dnevno.

10. Korištenje hrane prilikom treniranja psa rezultirat će njegovim debljanjem

Psi reagiraju dobro na nagrade i pohvale. Trik je u tome da mu ne dopustite da se prejede. Ako odlučite dati vašem psu poslasticu, razlomite je na polovice ili četvrtine i dajte mu mali komad svaki put kad ostvari zadatak. Koliko god pas voli hranu, još više voli provoditi vrijeme s vama. Dakle svaki put kad vas vaš pas (ili mačka) pogleda onim divnim pogledom, poklonite mu pažnju umjesto hrane. Bit će zdraviji i sretniji ljubimac, piše Michele C. Hollow, autorica knjige The Everything Guide to Working with Animals.