ČVRGA PALI

10 najoriginalnijih hrvatskih frizura

05.09.2010 u 13:08

Bionic
Reading

Činjenica da nam rastu dlake na glavi nekim ljudima i nije najbolje sjela. Sve je to OK, ali umjesto da upišu neki terapijski tečaj, odlučili su nas počastiti svojim spektakularnim frizurama. Ako ništa drugo, mogu biti sigurni da će ih vlastiti skalp nadživjeti, što u nacionalnoj memoriji, što u nekoj nenapisanoj povijesti frizerskih skandala

Željko Kerum
Gradonačelnik Splita se totalno uživio u ulogu splitskog playboya, no umjesto da popravi imidž neotesanog milijunaša, on uporno frče svoje uvojke u nadi da nitko neće primijetiti kako mu ridikulozno stoje. S par tona sjajila možda bi se Željko i uspio kvalificirati za trećerazrednog latin lovera, ali ostatak fizionomije se nikako ne uklapa.

Ante Gotovac
Lik kojeg iz nekog alkemijskog razloga mediji promoviraju sve u sedamnaest, izgleda kao da ga jezikom frizira krdo krava. Možda je čovjek odgledao 'Kuma' jedanput previše. Kako god, očito je krivo shvatio poruku – to što je talijansko podzemlje tradicionalno zalizano, ne znači da tri preostale dlake sljepljene za lubanju garantiraju mjesto u katalogu seksipilnih kriminalaca.

Dorica Nikolić
Mogu li gljive ući u Sabor, ostalo bi otvoreno pitanje politologije da se jednog dana nije pojavila Dorica Nikolić. Ili je to bila nepresušna ljubav prema Beatlesima iz ranih šezdesetih? Što god da bilo, ako se jednog dana u Hrvatskoj osnuje muzej političkih fenomena, očekujemo Doričinu 'kahlicu' – ili koje već kuhinjsko pomagalo - kao jedan od eksponata.

Duško Lokin
Frizura koja je odoljela svim scilama i haribdama klime, godina, šampona, češlja, vječna i neponovljiva perika Duška Lokina koja je nadvisila slavu svih njegovih hitova u zbroju, definitivno se kvalificira u najoriginalnije izdanke hrvatskog estradnog skalpovlja. Dakako, pitanje svih pitanja koje će buduće generacije iznova prežvakavati i problematizirati u svojim doktorskim disertacijama na temu najžešće perike u Hrvata u 20. stoljeću je – spava li Duško sa svojom celebrity zurkom?

Josipa Lisac
Na glavi naše egzotične Josipe prohujali su čitavi svjetovi, mode, izložbe i poneki oblici NLO arhitekture. Nećemo se zaletavati, osim što su je par puta očito oteli vanzemaljci i vršili strašne eksperimente na kosi, bilo je tu i gledljivih intervencija. Bilo bi zgodno vidjeti kako žena izgleda s prirodnom kosom nakon što je opere i osuši fenom. Ako je još išta dlaka preživjelo to višedesetljetno maltretiranje za više umjetničke ciljeve.

Emilija Kokić
OK, bile su osamdesete, vrijeme za koje imamo nevjerojatnu količinu simpatičnog razumijevanja. Emilija je đirala široke umetke za ramena i frizuru savršeno u skladu s općim manjkom osjećaja za mjeru. Očito se takmičila s tipovima iz Spandau Balleta i Wham!-a. S repertoarom a la 'Rock Me Baby' i eurovizijskom slavom, što je drugo jadna žena i mogla? Izgledati kao Cyndi Lauper? Da, moglo je biti i daleko gore.

Obrad Kosovac
Siva eminencija televizijskih kuloara, čovjek za kojeg ne možemo reći je li zapravo previše ćelav ili ima predugu kosu, i dan danas strši u vizualnom polju svojim nebuloznim sijedim frizom. Puno je dvojakosti spleteno oko karijere jednog od pokretača TV Kalendara i sve je to prilično precizno utjelovljeno u njegovom današnjem skalpu.

Tajči
Neki je nabrijani producent htio tamo negdje koncem osamdesetih isfurati lutkicu tipa Marilyn Monroe, u nazubljenoj atmosferi koja je smrdila na barut i vojničku uniformu. Tatjana Matejaš je bila obična cura s Knežije, možda i svake nedjelje u crkvi, a onda na sladoledu. Kićeni plavi uvojci s nekoliko desetljeća zakašnjenja, naravno, nisu dugo trajali. Nije se to više moglo prodati ni pod eurovizijski šljokičavi kič. Skužila je to i Tajči pa je zbrisala preko bare pjevati crkvene šansone.

Siniša Vuco
Folk kvazimetalac s dalamatinskog kamenjara, furao je vjerojatno najgoru heavy metal zurku na ex-Yu prostoru. Čupa u kombinaciji s bradom i naočalama, trebala je valjda poslužiti kao sugestija da se radi o tipu koji pored brzih solaža gaji i intelektualni pristup svijetu oko sebe. Što je posebno došlo do izražaja u 'Volim piti i ljubiti'.

Mile Kekin
Imamo mi i ekipu koja ima super bezveze antifrizure. Ono, loše su ćelavi. Koliko smo puta zamišljali Mileta s kosom i koliko smo se puta trgnuli iz misli s osjećajem da Bog postoji. Stanje je trajalo suludo kratko, baš kao i Kekinova zurka. Možda bi mogao odmoriti britvicu i pustiti to što je ostalo od čupe. Fale nam pankeri sa stavom.