UGGHHHHSS!

10 najočajnijih domaćih modnih trendova

18.03.2012 u 08:10

Bionic
Reading

Moda nikada nije bila niti će vjerojatno biti hrvatski superbrand, no to ne znači da smo lišeni odgovornosti za uneređivanje tuđih vidnih polja. Leteći pogled po domaćim špicama otkriva zapanjujući smisao za neukus, nedomišljato repetiranje trendova starih pet godina ili, u suprotnom ekstremu, smisao za outfit koji bi eventualno prošao na potezu smočnica - kupaonica. Gdje početi? Uggsice? Muha naočale? Umjetni nokti? Muške torbice? Ajmo redom

Uggs varijante
Uggsice
Nešto između čizama, buca i šlapa, uggsice su bez konkurencije najružnija futrola za žensko stopalo izmišljena u posljednjih nekoliko stotina godina. Strah nas je uopće dati im čast i zvati ih obućom. Obuća u najmanju ruku zahtijeva minimalnu formu i strukturu. Eventualno im konkuriraju starokineski kalupi za mala stopala kojima su nekad mučeni dalekoistočni curetki u nadi da će im noga ostati broj 22. Sasvim normalno, stoga, ta infantilna groteska koja žensku nogu pretvara u palačinku i ubija seksipil brzinom svjetlosti još uvijek hara ulicama. Da ne pričamo da su svoj trendovski zenit imale prije nekoliko godina.

Muha naočale
Posebno popularne kod fensi komada hrvatskog juga, muha naočale navodno žele ostaviti auru provokativne, samosvjesne i prijeteće ženstvenosti, no jedini dojam koji zapravo stvaraju je samilost. Brutalna je istina da nijedna cura koja ima što pokazati u domeni face neće na nos natakariti divovski komad plastike i misliti da je time usrećila poglede okoline. Ako pak misli da je, onda joj predlažemo da u sljedećem koraku natakne legendarni nikab i ostavi samo prorez za oči. Kamuflaža zajamčena, provokacija maksimalna.

Dimije
Nakon što su odlučile pretvoriti stopalo u amorfnu papučarsku masu, cure su pred nekoliko godina mahom ostale fascinirane odjevnim rekvizitom za ubijanje guznog seksipila. Dimije novog doba ili, možda preciznije kazano, 'kenjare', hlače s niskim međunožjem koje od dupeta, bedara i općenito ženskih nogu ostavljaju tek dojam punih pelena zapravo se savršeno slažu s uggsicama. Za torzo u tom slučaju preporučamo gornji dio dječje pidžame s otiskom Teletubbiesa.

Čizme s otvorenim prstima
Svi koji su ikada vidjeli stopalo slabijeg spola u crnoj kožnoj gležnjači, opasno, fatalno i sa slutnjom sadističkog užitka moraju ovih dana naglo preispitati svoje seksualne fantazije. Naime, iste dolaze u varijanti s otvorenim prstima. A koliko su nožni prstići prijeteći i zrače mračnim seksipilom, najbolje znaju nekadašnje konobarice u borosanama. Što reći, netko je odlučio pomiješati dva totalno odvojena aspekta ženske privlačnosti u jedan proizvod i pomesti s jedne strane darkersku, a s druge elegantno ženstvenu konkurenciju jednim udarcem. Zapravo, radi se o prvoj cipeli u povijesti gdje se trebaš odlučiti s koje strane je zapravo gledati.

Umjetni nokti
Još jedan dokaz domaćeg modnog očaja, ona situacija kada ljudi žele izgledati lijepo po svaku cijenu, agresivno, napadno, neprimjereno, manična je rasprostranjenost umjetnih noktiju. Donekle razumijemo komade koji se prešminkaju kao da im stari radi u tvornici boja i lakova, no kako objasniti očitu podvalu - umjetne nokte? Nezgoda s umjetnim noktima je što se vidi da su zalijepljeni. Razlika između toga i da si neka neugledna curka navuče na glavu vrećicu sa slikom Angeline Jolie je minimalna. Zapravo, još se više čudimo tipovima koje takvo što loži.

Spaljene plavuše
Iskvarcane fejk blondine kojima je čak i prirodna nijansa plave presmeđa, pa si kosu boje praktički u žućkastu nijansu bijele dijele tron frizerskog treša eventualno s pedesetogodišnjim preplanulim Njemicama koje grupno pohode Jadran u rano ili bablje ljeto u nadi da će zbariti kojeg urođeničkog galeba. Loše. Brutalno frizirane plavuše redovito pate od manjka fotogeničnosti face te pretpostavljamo da je kosa u tom slučaju savršeno sredstvo za odvlačenje pažnje. Čovjek se toliko fokusira na nevjerojatnu hrabrost koju je žena iskazala u pristupu svojem skalpu da zaboravi spustiti pogled par centimetara niže i zaključiti nešto tužno o ljepoti njegove vlasnice.

Glomazne torbice
Svijet se kreće prema sve većoj praktičnosti, mikroprocesori su sve manji, sve je nešto kraće, brže i efektnije. Osim ženskih torbica. Što veće, glomaznije, po mogućnosti da visi od pazuha do koljena, to bolje. Gigantske torbe rado se druže s muha cviksama, a vjerojatno se i bolje otvaraju umjetnim noktima tigrastog uzorka. No dobro, stane tamo svašta. Sljedeći logični korak je eventualno da zbigecane curke počnu za sobom furati cekere na kotačićima.

Krzneni prsluci
Princeza ratnica Xena preselila se s malih ekrana na ženska poprsja, baš kada smo pomislili da smo potrošili sve te romantične mitove o divljem, pećinskom seksipilu. Krzneni prsluci novi su šik, curke se masovno žele vratiti svojim paleozočkim korjenima kada su čekale svoje mužjake da se vrate s komadom jestive životinje i kada se pristanak na seks sastojao od strateškog udarca toljagom u glavu. Ma zapravo sve je ok s tim krznenim modnim detaljem kojeg želi imati svaka kćer, majka i strina. Nekako se savršeno uklapa u hrvatsku modnu svijest gdje su svi ili toliko opušteni da nose trenirke 24 sata dnevno ili su toliko provokativni da im i za odlazak po kruh i mlijeko trebaju tange na minicu.

Muške torbice
Da ne ostanemo dužni frajerima, evo par užasa koji ophode naše ulice. Jedan se zove muška torbica koja obavezno ide na trenirku, fensi tenisice i u kojoj frajer najvjerojatnije drži smartphone i ključeve od skutera koji je parkirao ispred nekog birca gdje sada sjedi, pije Schwepps tonik, puši bijeli Marlboro i snima ekipu u tih nekoliko nanosekundi koliko podigne pogled s touchscreena. Muške torbice koje se obavezno nose tijesno preko jednog ramena na suprotni bok zapravo su nastavile časnu tradiciju tzv. pederuša - torbica koje su se prvo vezale oko struka, da bi se potom nosile obješene ispod pazuha.

Siledžijke
Bijele potkošulje vraćaju se na velika vrata. Nekad mjesto na kojem su se za teritorij borile mrlje od piva, senfa, kečapa i masti, sada su postale tješnje i trebale bi obavijesti promatrača o tome koliko je često dotični ophodio teretanu. Znane i kao siledžijke, obavezni asesoar kamiondžija i ekipe koja je stala uz miješalicu za cement, i danas imaju nešto od tog dokaza testosteronske sirovosti. Nešto poput znaka raspoznavanja pravih muškaraca u svijetu koji su preuzeli metroseksualci, hipsteri i tipovi koji su napravili korak previše u doticaju sa svojom ženskom stranom.