LJIGA OD KOJE NEMA LIJEKA

10 naj pjesama za zavođenje

ples zavođenje

ples zavođenje

Izvor: Corbis / Autor: Howard Pyle

Ukratko, napenalio si se na komada i odlučio ga zavesti sentišem. Odlična ideja. A bome i akademska, jerbo čitamo da žene nakon slušanja romantičnih ljiga dvostruko lakše padaju na ulete i ostavljaju brojeve telefona. Evo par glazbenih prijedloga kako popuniti adresar za one usamljene večeri kada prođe svjetsko prvenstvo i nema više cuge u frižideru

Stevie Wonder – I Just Called To Say I Love You
Wonderov klasik napunio je nebrojena rodilišta, a činit će to još prilično dugo 'iz dubine svoga srca'. Stevie nema što za ponuditi svojoj draganoj, običan je dan, on vjerojatno u pidžami i papučama, jednom rukom prima slušalicu, drugom odrađuje jutarnji čohanac po jajima nakon čega slijedi okretanje milog mu broja kojem ima uputiti tek tri riječi.

Elvis Presley – Are You Lonesome Tonight
Još jedan reproduktivni klasik napisan je davne 1926, no tek ga je Kralj lansirao u prostor planetarne romantične imaginacije. Nije važno što je Elvis u to vrijeme prešao sa žena na hamburgere i izgledao kao da je progutao par pumpi za bicikl. 'Jesi li usamljena večeras?' jednako će dirnuti anoreksičarke i lokalnog trenera iz teretane.

Simon & Garfunkel – Bridge Over Troubled Water
Ovo bi, osim što je golubarski standard, trebali marketinški izrabiti svi koji se bave mostogradnjom. 'Kada si prepuna briga i osjećaš se maleno', ja ću te prevesti preko mosta Konstruktora ili Viadukta. Izuzetan sentiš i dan danas nadvisuje 99 posto romantičnih ispljuvaka s top lista, premda Paul Simon nema preko metar šezdeset.

A tko nije? - Blue Moon
Balada o plavom mjesecu i samoći popratila je gomilu uzdaha i grickanja ušiju, a po srednjoškolskim tulumima pušili su je bez iznimke tehnopartijaneri i darkeri. Stvar je također pretpotopna. Napisali su je Richard Rogers i Lorenz Hart 1934, a navodno se referira na zaboravljenu frazu 'once in a blue moon', što u našem prijevodu glasi 'kad na vrbi zasvrbi'. Što se odlično poklapa s ljubavnim životom većine nas...

Frank Sinatra – Strangers In The Night
Pjesma na kojoj je Plavooki okrenuo brdo para, publiciteta i nagrada, ostatku svijeta je začinio ono malo adrenalina što nas šusa pri pogledu na potencijalnu žrtvu nepregledne nam strasti. Frank se u tekstu pita koje su šanse da nakon inicijalne izmjene pogleda završimo istu noći 'dijeleći ljubav'. One night stand nikad nije imao bolji aranžman.

Edith Piaf – La Vie En Rose
Roza je otprilike boja koja dominira prvih nekoliko tjedana svih vječnih ljubavi, a potom se polako prelijeva u crvenu, crnu, smeđu. Ovisno o tome hoćete li se početi šamarati, kenjati jedno po drugom ili naprosto vječnost umre prirodnom smrću. Što ne znači da ne smijete sveudilj izlizati ružičasti bombončić dok još traje uz tvrdi francuski 'malog vrapca', kako su zvali Piaficu.

The Beatles - Michelle
Paul McCartney je uvijek briljirao s infantilnim pop pjesmuljcima, no prije nego što je dotaknuo dno s 'Ob-la-Di Ob-La-Da', složio je Michelle u kojem se ne pravi toliko Englez koliko Francuz. Stvar je genijalna na razini harmonijskih transformacija, a sad, da će vam upaliti ulet 'Michelle, moja draga, to su riječi koje odlično idu zajedno'... Hm... jedino ako cura ima fetiš na frajere s posebnim potrebama.

Whitney Houston – I Will Always Love You
Pjevala je naša Whitney dok joj se brak raspadao u komadiće, a još jedini komad ljubavi nalazio u cjevčici za šmrk. Stvar je napisala i odradila Dolly Parton 1973, no ni izdaleka nije s njom postigla takav uspjeh kao Houstonova 19 godina kasnije. Možda i nije toliko pjesma za ulet budući da kitice pričaju o odlasku, ali koga briga. Ekipa ionako pada na refrene.

Roberta Flack – Killing Me Softly With His Song
E, pa znamo i mi nešto o tome. Kod nas to ide 'lomim čaše, ruke mi krvave'. Glazba očito ubija, a ubila je i Lori Lieberman, američku kantautoricu koja je napisala stvar nakon što je bila na koncertu bluzera Dona McLeana, a svjetsku slavu joj donijela interpretacija Roberte Flack. 'Osjetila sam kao da je pronašao sva moja pisma i pročitao ih naglas / Molila sam se da završi, ali je on je nastavio', piše Lori u svojem evergreenu dok se mi pitamo zašto se nije pozvala na četvrti amandman i tužila ga za povredu privatnosti.

Charles Aznavour – She

Aznavourov hit iz 1974. ponovno je isplivao prije desetak godina u filmu 'Notting Hill' gdje ga izvodi sjajni Elvis Costello. Tko ne zna, 'francuski Sinatra' nabraja što bi sve 'ona' mogla biti, pa bi milozvučni tekst trebalo shvatiti i kao sirenu za uzbunu. Osim uobičajenih ljubavnih panegirika, evo par zlokobnih atributa - 'zvijer', 'glad', 'pakao', 'jesenja hladnoća', 'sto stvari prepunih suza'. Da poslije ne bude 'nismo znali'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi