SLAVNI LJUBIMCI

10 mačaka koje su ušle u povijest

13.04.2014 u 10:28

Bionic
Reading

Svi znamo da su mačke carice interneta, no znate li da su i prije toga bile poznate i na pozicijama moći?

Parlamentarni mačak

Najpoznatiji mačak u samom centru britanske vlade bio je mišolovac Humphrey. Crno-bijeli mačak je 1989. zalutao u ulicu Downing, gdje je dobio svoj prestižni posao. Humphreyjeva karizma i predanost poslu osigurali su mu ostanak na poziciji pod čak tri različita premijera.

No kao i svi političari, Humphrey nije bio pošteđen skandala – 1994. bio je optužen za ubojstvo nekoliko crvendaća u gnijezdu. Nakon službene istrage Humphrey je proglašen nevinim. Humphrey je u mirovinu otišao 1997.


Mačak koji je izazvao međunarodni incident

Američki ambasador John Kenneth Galbraith je 1962. s obitelji bio u službenom posjetu Indiji, gdje je na poklon dobio dvije sijamske mačke. Galbraithovi sinovi nazvali su jednog od mačića Ahmedabad po gradu u kojem je rođen.

Kasnije iste godine, Galbraithova žena Catherine ispričala je anegdotu u kojoj je malog Ahmedabada nazvala nadimkom Ahmed. Ono što joj nije palo na pamet jest da je taj nadimak također i jedno od mnogih imena proroka Muhameda.

Nakon što je intervju objavljen u međunarodnom izdanju časopisu Time, ekstremisti u Pakistanu iskoristili su politički gaf i napali američku ambasadu te prevrnuli američki džip. Galbraith je odmah krenuo u saniranje štete, a jedna od prvih stvari bila je da promijeni mačićevo ime u Gujarat.

Nemilosrdni Tibbles

Vrlo sposoban lovac, mačak Tibbles, živio je na Stephensonovu otoku koji je u vodama Novog Zelanda, a poznat je po tome što je vlastoručno istrijebio cijelu vrstu lokalnog carića. Jadne ptice koje nisu imale prirodnih neprijatelja i nisu mogle letjeti, u samo tri godine u potpunosti
su nestale zahvaljujući Tibblesu.

Pomoćni čuvar svjetionika David Lyall kojeg je mačak oduševio kad mu je prvi put u ustima donio nepoznatu vrstu ptice, poslao ju je znanstvenicima koji su je samo tri godine kasnije bili prisiljeni proglasiti istrijebljenom. Ubrzo nakon toga sve mačke na otoku također su završile na isti način kako bi se sačuvale ostale lokalne rijetke vrste.


Gradonačelnik Subbs

Gradonačelnik mjesta Talkeetna u Aljasci više od 15 godina je bio mačak Stubbs. Iako se mačak nikad službeno nije kandidirao za tu poziciju, građani su ga izabrali jer su, navodno, bili razočarani svim ostalim mogućnostima. U stvarnosti se radilo o triku da privuku turiste. Tijekom svojih mnogih mandata gradonačelnik Stubbs je uglavnom spavao i uživao u mačjim poslasticama.


Astronautica Felicette

Francuzi su do 1962. u svemir uspješno poslali nekoliko štakora, pa su odlučili da će nastaviti s mačkama. Od 14 mačaka skupljenih s ceste, CERMA je odabrala Felixa i Felicette kao najbolje kandidate za put u svemir. Nakon što je Felix nestao bez traga, znanstvenici su Felicette učinili prvom mačkom u svemiru. Felicette je 1963. 13 minuta bila na visini od 155 kilometara u raketi Veronique.


Svjedok Snowball

Policija je 1994. pronašla mrtvo tijelo Shirley Duguay i ubrzo je počela sumnjati da ju je ubio njezin dečko Douglas Beamish, no nedostajalo im je dokaza za to. Policija je zatim našla krvavu jaknu na kojoj je bilo mačje dlake. Krv je pripadala Shirley Duguay, a mačja dlaka ljubimcu glavnog osumnjičenika. Životinjski DNA još nikad prije toga nije bio korišten na sudu, no zahvaljujući radu Rogera Savoieja koji je dlaku predao stručnjacima za mačke, Douglas Beamish je optužen, a mačak Snowball završio je udomljen kod starijeg bračnog para.

Istraživač Trim

Mačak Trim rodio se na brodu Reliance 1799. Njegov vlasnik bio je kapetan Matthew Flinders koji je sa svojim ljubimcem oplovio Australiju i proveo godine na vodama južnog Pacifika. Trim je bio rođeni moreplovac koji je znao i plivati, a većina kipova kapetana Flindersa napravljena je s mačkom uz njega.

Prorokova mačka

U Turskoj kažu da onaj tko ubije mačku mora sagraditi džamiju da bi mu Bog oprostio. Razlog tomu je mačka Muezza koja je spasila proroka Muhameda od otrovne zmije, za što je od njega zauzvrat dobila sposobnost da se uvijek dočeka na noge. Ukratko, dok su mačke u muslimanskom svijetu bile uvijek dobrodošle, kršćani su ih stoljećima povezivali s vragom i kugom.

Mačka koja nosi sreću

Postoji legenda o mački koja je svom vlasniku donijela bogatstvo i slavu. Dick Whittington je prema priči bio siromašno siroče, no zahvaljujući tome što je prodao svog mačka koji je bio sjajan mišolovac kralju Berberske obale, dobio je dovoljno novca da postane gradonačelnik Londona. U stvarnosti, Whittington je bio gradonačelnik Londona četiri puta, no niti je bio siromašan niti siroče, a nemoguće je znati je li imao mačka ili nije. Bez obzira na to, legendarna mačka dobila je spomenik na brijegu Highgate.

Mačak gradonačelnik i lobist

Stubbs nije jedini mišolovac u politici. Hank iz Virginije možda je bio siroče koje je završilo u azilu, no nakon toga je slijedio streloviti uspon do kandidata za mjesto senatora. Iako možda nije uspio postati senator, Hanka je podržalo 7.000 ljudi, a putem svoje kampanje prikupio je više od 60.000 dolara koje je donirao za spašavanje životinja. Čini se da mu budućnost leži u lobiranju.