ZAKLJUČEN POPIS

Ministarstvo uprave objavilo konačan broj birača na EU izborima

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 17.05.2019 22:06
  • Objavljeno 17.05.2019 u 22:06
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Rješenjem ministra uprave Lovre Kuščevića zaključen je popis birača za izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske koji će se održati 26. svibnja 2019.

Kako se navodi na stranicama Ministarstva uprave, u zaključenom popisu birača, na dan 17. svibnja 2019., ukupno je upisano 3.831.389 birača i to: 3.677.031 birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj po općinama i gradovima. Od tog broja 13 birača su državljani drugih država članica Europske unije, a 5.260 je prethodno registriranih birača. Također 154.358 birača bez prebivališta u Republici Hrvatskoj aktivno se registriralo.

Tijekom izbornog dana, navodi N1, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske objavit će podatke o odazivu birača (brojčano i u postocima) na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr. Zakonom kojim je na razini Europske unije propisan izbor članova u Europski parlament propisano je da izborna tijela država članica Europske unije ne smiju objavljivati rezultate provedenih izbora članova u Europski parlament prije nego što se zatvore biračka mjesta u državi članici Europske unije čiji birači posljednji glasuju.

Ova se odredba odnosi ne samo na objavu službenih rezultata provedenih izbora članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, već i na objavu privremenih rezultata, pa tako i „djelomičnih“ rezultata, tj. rezultata po obrađenim pojedinim biračkim mjestima,odnosno po obrađenim svim biračkim mjestima pojedine općine/grada.

U Europskoj uniji najkasnije se zatvaraju biračka mjesta u Italiji i to u 23,00 sata. Zato se rezultati izbora ne smiju objavljivati prije nego što se zatvore biračka mjesta u Italiji. Nakon zatvaranja biračkih mjesta u Republici Hrvatskoj pa sve do 23,00 sata, Državno izborno povjerenstvo će, u određenim vremenskim intervalima, objavljivati podatke o broju obrađenih biračkih mjesta te o odazivu birača na tim biračkim mjestima.

Prve privremene rezultate izbora članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, Državno izborno povjerenstvo objavit će u nedjelju, 26. svibnja iza 23 sata objavom na svojoj mrežnoj stranici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!