raspisane i tjeralice

Zbog ratnog zločina u Karancu prijavljeno 12 srpskih teritorijalaca i policajaca

06.05.2022 u 14:01

Bionic
Reading

Zbog ratnog zločina na štetu 46 nesrpskih mještana baranjskog mjesta Karanac, u vrijeme okupacije, policija je u petak kazneno prijavila 12 nekadašnjih pripadnika tzv. Teritorijalne obrane Karanac i "Sekretarijata unutrašnjih poslova Beli Manastir".

Osječko-baranjska policija je izvijestila da je u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom i Sigurnosno-obavještajnom agencijom provela kriminalističko istraživanje kojim je utvrdila da je 12 osumnjičenih od kolovoza do kraja prosinca 1991. "fizički zlostavljalo, privodilo i prijetilo nesrpskom stanovništvu Karanca".

Istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni 24. studenoga 1991. organizirali fizičko zlostavljanje, zastrašivanje i progon više mještana Karanca kako bi u njihove domove uselili osobe srpske nacionalnosti, uglavnom s područja zapadne Slavonije.

Osobu koja je kazneno prijavljena zbog zapovjedne odgovornosti se tereti da kao stvarni zapovjednik nije spriječio počinitelje u činjenju kaznenih djela niti je sankcionirao njihova zlostavljanja nesrpskog stanovništva Karanca, kažu u policiji.

Od 12 prijavljenih, dvojica se zbog drugih slučajeva već nalaze u osječkom zatvoru, dok su za ostalima raspisane potrage s obzirom da se ne nalaze na području Hrvatske.

Policija ističe da je nedjelima obuhvaćenima kaznenom prijavom protiv osumnjičenih oštećeno 46 mještana Karanca.