kraj postupka

Zavadlav u završnoj riječi: 'Nema dokaza da sam povukao obarač'

19.10.2023 u 16:42

Bionic
Reading

Filip Zavadlav održao je završne riječi u ponovljenom suđenju pred istom sutkinjom i istim istražnim vijećem. Izjavio je da se slaže s motivom, ali negira počinjenje.

Tužiteljstvo je u završnom izlaganju tražilo ponavljanje presude od 40 godina zatvora jer se radilo, kako tvrde, o hladnokrvnom i planiranom ubojstvu, prenosi HRT.

Zavadlav je, međutim, još jednom ponovio da on obarač na oružju, kojim su usmrćene tri osobe, nije povukao te da za to ne postoje dokazi, stoga za sebe traži oslobađajuću presudu.

'Proizvoljan je zaključak i suda i tužiteljstva i javnosti da bi ovaj okrivljenik pucao u tri osobe takvih podataka nema, a kamoli dokaza. Uglavnom, slažem se s motivom, ali negiram počinjenje', rekao je Filip Zavadlav.

'Smatram da je Filip Zavadlav počinio ova tri oružana kaznena djela, da je to počinio iz bezobzirne osvete koja je zapravo unaprijed pripremljena. Radi se o jednom hladnokrvnom i pripremljenom planskom kaznenom djelu', ustvrdila je Mira Dolić iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

  • +13
Završno ročište na suđenju Filipu Zavadlavu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Sutkinja Višnja Strinić najavila je izricanje presude 24. listopada, a u četvrtak su se na ročištu pojavila i dva posljednja predložena svjedoka, prenosi Slobodna Dalmacija.

Svjedočio je 28-godišnji kuhar, dobar Zavadlavov prijatelj koji je kazao, uz ostalo, da mu se Filip žalio da ima problema s nekim momcima jer njegov brat Stanislav ima dug i da je tim momcima obećavao da će to Filip vratiti kad se vrati s broda, no da se ne sjeća da je navodio imena. Pojasnio je i kako je jedne večeri krajem ljeta 2019. godine bio u šetnji s Filipom te su ih na Matejušci odjednom zaskočila dva momka s kacigama na motoru. Počeli su Zavadlava prvo verbalno napadati, a onda i udarati rukama po glavi i tijelu, a on ih je smirivao i razdvajao.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ivana Ivanović / PIXSELL

'Ne sjećam se kako su izgledali, znam da je jedan bio viši, drugi manji i da je jedan bio možda proćelav... Filip mi je poslije rekao da je jedan od njih imao nož koji mu je ispao, no ja to nisam vidio. Ne mogu se sjetiti njihove odjeće, a ne znam niti koliko je puta Ožić Paić napao Filipa. Nije mi poznato to ime', kazao je svjedok na Zavadlavovo pitanje.

'Ajde, reci istinu, šta je sad', kazao je Zavadlav svjedoku, kad je ovaj odlazio i prijateljski mu mahnuo, ovaj mu je dobacio: “Vidimo se vani prije nego što misliš”.