povreda tuđih prava

Vlasnik i direktor tvrtke iz Bjelovara protupravno prisvojio preko 270 tisuća eura

27.07.2023 u 22:47

Bionic
Reading

Policijski službenici Službe kriminalističke policije PU bjelovarsko-bilogorske dovršili su kriminalističko istraživanje više kaznenih djela iz gospodarskog kriminaliteta kojima je utvrđeno da je 38-godišnji hrvatski državljanin od 2019. do 2022. godine protuzakonito pribavio preko 270 tisuća eura

Osnovano se sumnja da je 38-godišnjak iz okolice Bjelovara kao vlasnik, direktor i odgovorna osoba jedne tvrtke sa sjedištem u Bjelovaru počinio kaznena djela povreda tuđih prava, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Kaznena djela počinio je od siječnja 2019. do srpnja 2022. godine, a ukupna šteta počinjena tim djelima premašuje 270 tisuća eura.

Kao direktor tvrtke neposredno prije donošenja rješenja o ovrsi porezne uprave, prodavao je imovinu svoje tvrtke te na taj način Ministarstvo financija RH osujetio u namirenju svojih potraživanja, a novac dobiven prodajom zadržao za sebe.

Potom je prodavao imovinu svoje tvrtke drugim tvrtkama i privatnim osobama koje su bile s njim povezane, za iznose koji su višestruko niži od tržišnih cijena, te je kao direktor od raznih drugih tvrtki u Hrvatskoj kupovao robu koja nije kupljena za potrebe tvrtke čime je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist.

Sa žiro-računa tvrtke je podizao značajne novčane iznose, krivotvorio poslovnu dokumentaciju, a ta novčana sredstva nezakonito zadržao za sebe te kao direktor i odgovorna osoba tvrtke poslovne knjige nije vodio potpuno i uredno.

Protiv 38-godišnjaka podnosi se kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.