trgovački sud

Vjerovnici najpoznatijeg hrvatskog uvoznika luksuzne hrane u Hrvatsku traže 6,3 milijuna kuna

26.07.2022 u 12:55

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu za 13. rujna zakazao je ročište na kojem će pedesetak vjerovnika s tražbinama od oko 6,3 milijuna kuna odlučivati o izmijenjenom planu restrukturiranja Selekcije MM, tvrtke Marija Mendeka – najpoznatijeg hrvatskog uvoznika luksuzne hrane i vrhunskih vina

Trgovački sud u Zagrebu u siječnju je otvorio predstečaj Selekcije MM, pokrenut zbog ''prijeteće nesposobnosti za plaćanje'' ali i blokade računa i neizvršenih osnova za plaćanje od oko 219.000 kuna.

Mendek je u svojem prijedlogu za predstečaj naveo i popis imovine Selekcije MM u kojem su i zgrada MM-a u Ilici u zagrebačkoj Kustošiji, tri dostavna vozila i Mini Cooper One, ali su i navedena potraživanja Selekcije MM prema gotovo 70 njegovih dužnika od 1,77 milijuna kuna.

Među njima su i tvrtke povezane s Mendekom, ali i tvrtke preko kojih se vode neki od vrhunskih hrvatskih restorana poput Baltazar restorana d.o.o, Barbieris restaurants d.o.o. te Esplanade Oleander d.o.o. Zanimljivo je istaknuti i da u je u Mendekovu popisu dužnika navedeno i Ministarstvo financija od kojih potražuje oko 48.000 kuna.

S druge strane, utvrđivanjem tražbina pokazalo se da pedesetak vjerovnika od Mendekove tvrtke potražuju oko 6,34 milijuna kuna, ali i da su osporene tražbine čak 91 vjerovnika s najčešćim objašnjenjem da je ''tražbina omaškom knjigovodstva ostala navedena u poslovnim knjigama''.

Selekcija MM tvrtka je osnovana 2010. s 4,1 milijuna kuna temeljnog kapitala i sa sjedištem u zagrebačkoj Ilici, a u sudskom registru se kao jedini osnivač i direktor navodi Marijo Mendek. Kao česti gost gastro i lyfestyle rubrika hrvatskih medija, Mendek je isticao kako je njegova priča s hranom krenula krajem osamdesetih u Münchenu, Njemačkoj gdje je godinama radio u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice.

Dodao je i kako je Selekciju MM pokrenuo po povratku u Hrvatsku kako bi i u Hrvatskoj prenio sve ono što je naučio o visokoj gastronomiji i našem tržištu ponudio ''kvalitetne prehrambene namirnice iz cijelog svijeta'' te je postao jedan od najvećih uvoznika i distributera svjetski poznatih prehrambenih brendova, delikatesa i vrhunskih vina iz cijelog svijeta,

Mendek je prvi u Hrvatsku uvozio Pol Roger, Ca’ del Bosco, Antinorija, Faiveleya i jako puno vrhunskih bordeauxa. Njegova tvrtka Kult Dioniza, koja više ne postoji, svojedobno je držala najbolja klasična strana vina u Hrvatskoj, ističu na stranici Plava kamenica.

Nakon toga, Mendek se prebacio na uvoz hrane, a prvi veliki klijent bila mu je zagrebačka Esplanada, Mendek među ostalim, kako se navodi, uvozi francuske kamenice, pravi kavijar, japansku govedinu, sicilijanski gambero rosso i španjolsku plavorepu tunu.