s devet na 13 godina

Visoki kazneni sud povisio kaznu osuđeniku koji je zadavio suprugu

13.02.2023 u 15:57

Bionic
Reading

Visoki kazneni sud (VKS) povisio je s devet na 13 godina zatvorsku kaznu osuđeniku kojeg je velikogorički Županijski sud proglasio krivim za ubojstvo supruge u ožujku 2020. u Zaprešiću

Prizivni sud je izvijestio da je osuđenik proglašen krivim zbog ubojstva supruge, koju je nakon svađe s obje ruke uhvatio za vrat i snažno stiskao sve dok nije izgubila svijest i srušila se na pod.

Sud je dodao da je žrtvina maloljetna kćer čula optuženikovo vikanje i majčino vrištanje te je, lupajući po vratima, dozivala majku koja se više nije odazivala pa je pozvala policiju. Policija je žrtvu zatekla u besvjesnom stanju pa je prevezena u bolnicu u kojoj je preminula nakon sedam dana uslijed teških ozljeda mozga.

VKS smatra kako je prvostupanjski sud precijenio olakotne okolnosti da je optuženik postupao u stanju smanjene ubrojivosti i da do sada nije kazneno niti prekršajno osuđivan, kao i da nije u dovoljnoj mjeri vrednovao otegotnu okolnost da je žrtva bila majka četvero djece za koje se skrbila.

Prizivni sud je dodao da prvostupanjski sud nije počinio bitne povrede odredaba kaznenog postupka i da je pravilno utvrdio činjenično stanje te da je ispravno zaključio da optuženik nije postupao u nužnoj obrani.

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je prilikom podizanja optužnice za ubojstvo supruge, muškarca optužilo i za bludne radnje na štetu svoje maloljetne pastorke koje je počinio u svibnju te kolovozu 2019. i 21. ožujka 2020. u Zaprešiću i jednom srednjedalmatinskom otoku.