šverc ljudi

Uskok optužio šestero krijumčara migranata

29.09.2023 u 16:25

Bionic
Reading

Uskok je, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv šestero krijumčara migranata koje tereti da su od granice s BiH do Zagreba prevezli najmanje 26 stranaca bez dozvole boravka u Hrvatskoj.

Tužiteljstvo je priopćilo da je optužilo šestoricu hrvatskih državljana, od kojih su se trojica od 22. ožujka do 13. travnja 2023. povezali u zajedničko djelovanje s još nepoznatim muškarcem iz BiH.

Cilj im je, dodao je Uskok, bio nepripadno se okoristili "kontinuiranim ilegalnim prevođenjem stranih državljana" kojima nije dozvoljen boravak u Hrvatskoj preko granice s BiH i njihovim daljnjim prijevozom kroz Hrvatsku za novčanu naknadu.

Prva dvojica osumnjičenih navodno su sa suradnikom iz BiH dogovarali prelazak stranaca preko ilegalnih graničnih prijelaza. Zatim su angažirali i ostale sudionike skupine, a svi su radili kao vozači ili tzv. prethodnice krijumčarskih grupa.

Na taj su način od granice Hrvatske i BiH do Zagreba prevezli 26 stranaca i od suradnika iz BiH preuzimali najmanje 400 eura po prevezenom migrantu.

Tužiteljstvo sumnja da su na taj način zaradili najmanje 10.400 eura, a novac su potom međusobno dijelili sukladno svojim ulogama u zločinačkoj organizaciji.