odluka zagrebačkog suda

Ured europskog tužitelja: Trojica sporazumno osuđena za šverc cigareta iz Dubaija

10.05.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu donio je u srijedu sporazumnu presudu na temelju optužnice Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) kojom je nepravomoćno osudio trojicu optuženika za šverc cigareta na djelomično uvjetne kazne, priopćio je EPPO.

Europsko tužiteljstvo navodi da je prvookrivljenom i drugookrivljenom izrečena kazna zatvora od dvije godine i jedanaest mjeseci, s time da će u zatvoru provesti godinu i pet mjeseci, dok se ostatak kazne od godine i pol neće izvršiti ako u roku od pet godina ne počine novo kazneno djelo.

Petookrivljenome je, dodaje EPPO, izrečena zatvorska kazna od dvije godine, s time da mu je izrečena bezuvjetna kazna zatvora od jedne godine, dok se ostatak neće izvršiti ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Trojica okrivljenika su prije donošenja presude uplatili dio naknade štete koju su prouzročili proračunu EU i RH od 150.000 eura, dok su preostali iznos od 3,07 milijuna eura dužni platiti u roku od pet godina.

EPPO nadodaje da je presuda donesena na temelju sporazuma stranaka budući da su sva trojica okrivljenika u cijelosti priznala počinjenje kaznenih djela, dok se postupak u odnosu na preostalih tri okrivljenika nastavlja.

Krajem siječnja 2023. EPPO je podigao optužnicu protiv šestorice okrivljenika koje je tereti da su krijumčarenjem 90 tona cigareta iz Dubaija preko luke Ploče oštetili proračun RH za 3,2 milijuna eura, a proračun EU za preostalih 80.000 eura.

Prema EPPO-voj optužnici, cigarete su bile namijenjene ilegalnom tržištu Slovenije, Mađarske, Slovačke, Poljske i drugih članica EU, a kako bi službena carinska postupanja bila obavljena bez pregleda kontejnera, okrivljenici su prikrivenom istražitelju kao carinskom službeniku platili 90.000 eura.

Krijumčarenje četiri od ukupno sedam kontejnera cigareta nije ostvareno jer su ih zaplijenili carinici i policajci, a da ova kriminalna aktivnost nije otkrivena i prekinuta ukupna nanesena šteta bila bi, po tvrdnjama EPPO-a veća za 9,6 milijuna eura, od čega se više od 9,3 milijuna eura odnosi na proračun RH, a oko 130.000 eura na proračun EU.