ubojstvo na pagu

Sud prihvatio Tanaskovićevu žalbu za izdvajanjem snimke iz zatvorske ćelije

20.03.2024 u 17:30

Bionic
Reading

Visoki kazneni sud (VKS) prihvatio je žalbu Duška Tanaskovića, optuženog za ubojstvo Crnogorca Gorana Vlaovića na Pagu u ljeto 2022. u sklopu obračuna balkanskih narkoklanova, te je iz spisa izdvojio snimku i transkript razgovora iz zatvorske ćelije kao nezakoniti dokaz

VKS je, ne objavljujući identitet optuženika, ocijenio kako je Tanasković u pravu da u ovom stadiju kaznenog postupka nisu ispunjene zakonske pretpostavke za određivanje posebnih dokaznih radnji kojima se privremeno ograničavaju određena ustavna prava poput snimanja zatvorskih prostorija zbog prikupljanja dokaza.

Prizivni sud ističe da se posebne dokazne radnje mogu odrediti protiv osobe za koju se sumnja da je sama ili s drugima počinila tzv. kataloško kazneno djelo, ako se izvidi ne mogu provesti na drugi način ili bi isto bilo povezano s nerazmjernim poteškoćama, što je prema ocjeni VKS-a u konkretnom slučaju izostalo.

VKS dodaje da je u trenutku određivanja posebnih dokaznih radnji protiv Tanaskovića potvrđena optužnica zbog ubojstva, odnosno istog kaznenog djela zbog kojeg su i određene posebne dokazne radnje i to jer postoji sumnja da bi Tanasković za vrijeme boravka u zatvorskoj ćeliji mogao pričati ostalima u sobi o drugim počiniteljima koji su mu pomogli u Vlaovićevom ubojstvu.

VKS: Posebne dokazne radnje određene radi prikupljanja dokaza o supočiniteljima

Prizivni sud dodatno pojašnjava kako je iz sadržaja naloga očito da posebne dokazne radnje protiv Tanaskovića nisu određene zbog prikupljanja dokaza za kazneno djelo za koje postoje osnovne sumnje da ga je upravo on počinio, nego zbog prikupljanja dokaza o supočiniteljima kaznenog djela, za koje je protiv Tanaskovića optužnica već potvrđena.

Pritom VKS podsjeća da zakon ne dopušta određivanje posebnih dokaznih radnji prema osobi koja nema svojstvo osumnjičenika, što u konkretnom slučaju Tanasković pri određivanju posebnih dokaznih radnji i nije imao, a što proizlazi i iz izreke predmetnih naloga u kojima nije označeno njegovo svojstvo.

Uz to, VKS ocjenjuje da u konkretnom slučaju nije riječ ni o određivanju posebnih dokaznih radnji prema osobi koja krije počinitelja ili mu pomaže prikrivanjem sredstava kojima je kazneno djelo počinjeno, tragova ili predmeta nastalih ili pribavljenih kaznenim djelom, jer iz sadržaja te odredbe proizlazi da je riječ o drugoj osobi koja pruža podršku počinitelju kaznenog djela, što ovdje nije slučaj.

"U protivnom određivanje posebnih dokaznih radnji prema osobi koja je već otkrivena i upoznata sa svojim statusom osumnjičenika i pravima koja joj pripadaju, u svrhu utvrđivanja supočinitelja u tom istom kaznenom djelu je u suprotnosti sa zabranom samooptuživanja, što je sastavnica ustavnog prava na obranu", ističe VKS.

Označi li u tom slučaju optuženik tko ga je potaknuo na počinjenje kaznenog djela ili tko mu je u tome pomagao ipso facto potvrdit će da je upravo on i počinitelj kaznenog djela koje mu se stavlja na teret, nadodaje VKS.

Obračun balkanskih narkoklanova

"Nasuprot izloženom, odredbe ZKP-a ne isključuju određivanje posebnih dokaznih radnji protiv osobe koja je optužena za jedno kazneno djelo, ako postoje osnove sumnje da je sama ili s drugim osobama počinila neko drugo kazneno djelo. Pritom je bez značaja je li ta osoba na slobodi ili u istražnom zatvoru ili na izdržavanju kazne, jer okolnost je li lišena slobode ne utječe na postojanje zakonskih pretpostavki za određivanje posebnih dokaznih radnji", zaključuje VKS.

Optužno vijeće zadarskog Županijskog suda potvrdilo je u veljači 2023. optužnicu protiv srbijanskog državljanina Duška Tanaskovića kojom ga se tereti da je na paškom Zrću iz pištolja ubio Crnogorca Gorana Vlaovića, što je označeno kao obračun dvaju balkanskih narkoklanova.

Tanaskovića se tereti da je 25. kolovoza 2022. oko 6 sati ispred noćnog kluba Vlaoviću prišao s leđa te mu iz neposredne blizine iz ispalio hitac u glavu.

U pomoć ozlijeđenom Vlaoviću priskočili su turisti koji su se zatekli ispred kluba, a cijeli je događaj mobitelima je snimilo nekoliko gostiju i te su snimke kasnije objavili na društvenim mrežama.