izgubljen život

Stručnjak o najčešćem uzroku stravičnih udara u naplatne kućice: 'Subjektivna pogreška'

17.01.2024 u 20:04

Bionic
Reading

U teškoj prometnoj nesreći kod Zaprešića, vozač se autom rano jutros zabio u naplatnu postaju i na mjestu poginuo. Zbog očevida se dionicom vozilo usporeno. I ovog puta s posebnom pažnjom propituju se uzroci nesreće

Reporter RTL-a Boris Mišević zbog toga je u RTL-u Danas razgovarao s Tomislavom Kučinićem sa Zavoda za prometno-tehnička vještačenja.

Na pitanje koliko su u Zavodu obrađivali ovakve nesreće i koji su najčešći uzroci - očito je da vozač nije kočio - Kučinić odgovara da nažalost Zavod često sudjeluje u analizi ovakvog tipa prometnih nesreća i iz dosadašnjih analiziranih prometnih nesreća zaključuje se da je uzrok najčešće subjektivna pogreška vozača.

  • +3
Nesreća kod naplatnih kućica Zaprešić Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Naravno, ne možemo o tome razgovarati o ovoj prometnoj nesreći s obzirom na to da je istraga još u tijeku, ali sve naše do sada analizirane nesreće ovakvog tipa znači uz nepomičnu prepreku u naplatne postaje je bio uzrok subjektivne pogreške vozača', rekao je Kučinić

Upitan može li se uopće utvrditi brzina u ovoj situaciji, ima li neka crna kutija ili uređaj kojim se može to ustanoviti kasnije, kaže da se brzina vozila se ne može utvrditi.

'Za detaljno utvrđivanje brzine kretanja vozila potrebno je imati očuvanu dokumentaciju, znači provesti potpuni izračun kako bi se utvrdila brzina', kazao je.