zagrebački katastar

Službenica slala lažne ovrhe poznanicima s kojima nije bila u dobrim odnosima

21.02.2024 u 13:59

Bionic
Reading

Uskok je, na temelju kaznene prijave zagrebačke policije, pokrenuo istragu protiv 55-godišnjakinje koja je kao katastarska službenica slala lažna rješenja o ovrhama poznanicima s kojima nije bila u dobrim odnosima, oštetivši ih tako za 1329 eura

Tužiteljstvo i policija izvijestili su da 55-godišnju sudsku službenic sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Sumnjaju da je 55-godišnjakinja, od 28. veljače 2020. do 22. studenoga 2021., kao službenica u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu iskoristila dostupnost podataka iz raznih evidencija u namjeri da pričini štetu poznanicima s kojima nije bila u dobrim međuljudskim odnosima.

Potom je, dodaju, za sedam osoba sačinila neistinita rješenja o ovrsi u kojima je navela da su donesena u ime suda i u njih unijela lažne podatke da su te osobe obveznici plaćanja sudskih pristoji, kao i da se zbog neplaćanja pristojbi nalaže Fini provođenje ovrhe na njihovim računima.

Službenica je pritom, ističu policija i tužiteljstvo, znala da te osobe nemaju neplaćenih financijskih obveza u vidu sudskih pristojbi prema državom proračunu.

Lažna rješenja je zatim neovlašteno potpisala i ovjerila pečatom pravomoćnosti i ovršnosti suda u ime drugih katastarskih službenica, nakon čega ih je poslala Fini na provođenje ovrhe.

Djelatnici Fine su, ne sumnjajući u njihovu istinitost, prenijeli ukupno 1329 eura s računa četvero od tih sedam osoba na račun državnog proračuna, dok za tri osobe nije došlo do prijenosa novca.

Osim toga, ističe policija i tužiteljstvo, službenica je za dvoje poznanika sačinila lažne sudske pozive u kojima je stajalo da su pozvani kao tuženici na ročište koje se treba održati na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu.