šverc ljudima

Priveden Afganistanac koji je gumenjakom preko Save prevozio migrante iz BiH

13.05.2023 u 18:26

Bionic
Reading

Brodsko-posavska policija je privela 20-godišnjeg Afganistanca, bez dokumenata, koji je ilegalno prevozio gumenjakom preko Save u Hrvatsku iz BiH devet ilegalnih afganistanskih migranata, i uz kaznenu prijavu predan je pritvorskom nadzorniku, priopćeno je u subotu.

Policajci Postaje granične policije Stara Gradiška, nadzirući državnu granicu Republike Hrvatske, uočili su jučer ujutro oko 5,35 sati, na području Općine Nova Kapela, muškarca, bez osobnih dokumenata, koji se kretao prema rijeci Savi. Daljnjim provjerama je utvrđeno kako je riječ o 20-godišnjem državljaninu Afganistana, priopćeno je iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je "20-godišnjak sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatim osobama, iz koristoljublja skupinu od nekoliko stranih državljana istoga dana oko 1 sat nezakonito prevezao gumenim čamcem preko rijeke Save s teritorija Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske", dodaje se. Nakon toga je strane državljane pješice odveo do željezničke postaje gdje su oni ušli u vlak, a osumnjičeni se potom namjeravao vratiti u Bosnu i Hercegovinu "s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi", ističe policija.

Policijski službenici su u Okučanima kontrolirali vlak i putnike i utvrdili kako se u njemu nalazi devet državljana  Afganistana, koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Policija je 20-godišnjaka, osumnjičenog za 'kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma' uz kaznenu prijavu predala  pritvorskom nadzorniku PU brodsko-posavske.    Prema stranim državljanima će se provesti postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.