kriminal u varaždinu

Poznata poduzetnica osumnjičena za malverzacije teške 11,5 milijuna kuna?

30.12.2021 u 16:22

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 77-godišnjakinje zbog osnovane sumnje na počinjenje tri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Riječ je navodno o poznatoj varaždinskoj poduzetnici Dubravki L. koja je, uz ostalo, vodila i ustanove za skrb o starijim osobama. Okrivljena 77-godišnjakinja si je kao osnivačica dviju ustanova u Varaždinu od početka 2010. do kraja 2018. godine isplaćivala naknade za rad kao predsjednici upravnih vijeća, kao i članicama upravnih vijeća, iako te ustanove zapravo nisu raspolagale novcem za te isplate.

Naknade si je zato isplaćivala iz sredstava koja su se ustanovama uplaćivala iz državnog proračuna na temelju ugovora o smještaju korisnika. Ta su sredstva bila strogo namjenska. U DORH-u navode da si je isplaćivala naknade za rad u iznosima i do 133.000 kuna mjesečno, a članicama upravnih vijeća u iznosima do 15.000 kuna mjesečno, čime je sebi i drugima pribavila protupravnu imovinsku korist veću od 11.000.000 kuna.

Tijekom 2010. i 2011. godine kao osnivačica i predsjednica upravnog vijeća treće ustanove nezakonito si je isplatila i dobit ostvarenu radom ustanove u iznosu od oko 520.000 kuna. Prema odredbama Zakona o ustanovama, dobit ustanove smije se koristiti isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti te ustanove, piše Večernji list.