pretresi na više lokacija

Policija upala u kuću i stan vinara bliskog HDZ-u

24.02.2023 u 14:33

Bionic
Reading

Požeški 034 portal objavio je da je u utorak, u ranim jutarnjim satima, na području Požege izvršen pretres obiteljske kuće direktora i vlasnika Presoflex gradnje Ine Galića, te prostorije kojima se navedena tvrtka služi. Pretres je obavljen i na više lokacija u Zagrebu i to u prostorjima kojima se služi poduzetnik i vlasnik Vinarije Galić, Josip Galić, inače otac Ine Galića

Na meti istražitelja našao se još i direktor Vinarije Galić Andrej Markulin, a čiju su obiteljsku kuću koja se nalazi u Požegi također pretresli u jutarnjim satima, piše 034.

Jutarnji list navodi da je Josip Galić kutjevački poduzetnik blizak HDZ-u te jedan od glavnih protagonista koji su se našli pod lupom Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) i Ureda europskog javnog tužitelja.

Jutarnji podsjeća da je to bio jedan od većih slučajeva OLAF-a koji je rezultirao preporukom da se poništi dodjela sredstava koja se odnosila na natječaj iz tzv. vinske omotnice. Ta su mu sredstva ranije dodijeljena putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi za podizanje nove zgrade vinarije u Kutjevu vrijedne sedam milijuna eura.

OLAF-ova istraga utvrdila je da je pri izgradnji vinarije došlo do malverzacija i zloupotrebe u odabiru izvođača, odnosno podizvođača radova, jer je jedan od podizvođača građevinskih radova na vinskom podrumu bila spomenuta tvrtka Presoflex u vlasništvu Ine Galića, sina Josipa Galića.

“Izvidi su još uvijek u tijeku”, potvrdila je danas za Telegram Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu.