'BEDEM LJUBAVI 2'

Policija tereti 35-godišnjaka za neprijavljeni prosvjed protiv covid potvrda

22.12.2021 u 15:43

Bionic
Reading

Zagrebačka policija podnijela je optužni prijedlog protiv 35-godišnjaka tereteći ga da je prošlu srijedu organizirao neprijavljeni prosvjed na Trgu svetog Marka i okolnim ulicama.

Utvrđeno je da je 35-godišnjak organizirao i vodio javno okupljanje bez da je to prijavio nadležnoj policijskoj upravi, ali i da nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira zbog čega je prosvjed održani na udaljenosti manjoj od 10 metara od Hrvatskog sabora i Vlade.

Na prosvjedu je također došlo do kršenja odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti covid-19 putem okupljanja.

  • +24
Prosvjed na Markovu trgu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Policija napominje da se optužni akti podnosi u svim slučajevima kada se na takvim okupljanjima utvrdi sumnja da je konkretan počinitelj ili više njih prekršio zakone o javnom okupljanju i prekršajima protiv javnog reda i mira ili eventualno Kazneni zakon.

Prosvjed nazvan Bedem ljubavi 2 održan je u 15. prosinca na Markovom trgu, sjedištu Hrvatskog sabora i Vlade, te u Ćirilometodskoj i Opatičkoj, ulicama koje okružuju Trg.

  • +18
Prosvjed na Markovu trgu 2 Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Okupljeni su prosvjedovali protiv tog dana usvojenih izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se uvode kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda u javnopravnim tijelima.