jučerašnja akcija

Pokrenuta istraga zbog utaje PDV-a, USKOK objavio detalje

09.04.2024 u 15:09

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje akcije policije i uhićenja desetak osoba zbog utaje poreza kod uvoza automobila, USKOK se danas oglasio detaljnim priopćenjem

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

USKOK je, na temelju kaznenih prijava PU zagrebačke i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1989., 1994., 1992., 1966., 1994.) i tri trgovačka društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine te pomaganja u utaji poreza ili carine, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od siječnja 2023. do 8. travnja 2024. u Zagrebu, kao odgovorna osoba VI. okr. trgovačkog društva (dalje: društva) i stvarni voditelj poslovanja VII. i VIII. okr. društava te još četiri društva, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti za sebe i druge neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dodanu vrijednost (PDV), iskazivanjem pretporeza na temelju neistinitih računa međusobno povezanih društava kojima upravlja, kao i neiskazivanjem i neobračunavanjem PDV-a na stjecanje svih dobara iz drugih država članica Europske unije prodanih krajnjim kupcima u Hrvatskoj. Pritom su II. i III. okr. pružali pomoć I. okr. u obavljanju poslova unosa rabljenih osobnih vozila iz drugih država članica EU korištenjem poslovne strukture društava osnovanih u prijevarne svrhe. Za dogovorenu novčanu naknadu je IV. okr, sukladno uputama I. okr., osnovao VII. okr. društvo, dok je V. okr. u razdoblju od 3. ožujka 2023. do 21. veljače 2024. obnašao funkciju direktora i osobe ovlaštene za zastupanje društva koje je I. okr. kontrolirao.

Nakon što je za potrebe realizacije dogovora, osobno ili posredstvom drugih okrivljenika preuzeo kontrolu nad navedenim društvima, I. okr. te sukladno njegovim uputama II. okr. su dogovarali nabavu i unos rabljenih osobnih vozila iz drugih država članica EU namijenjenih daljnjoj prodaji u Hrvatskoj koristeći okolnost da društva koja nabavljaju robu iz drugih država članica Europske unije sukladno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost nisu dužna platiti PDV prilikom stjecanja navedene robe, već su ga dužna obračunati, prijaviti i platiti prilikom prodaje robe u Hrvatskoj.

Prodavatelji tako nabavljenih vozila, ujedno i obveznici PDV-a su, po postignutim dogovorima, račune za kupnju rabljenih osobnih vozila bez iskazanog PDV-a i s naznakom „isporuka dobara unutar EU“ ispostavljali društvima kojima je I. okr. odgovorna osoba i stvarni voditelj poslovanja. Nakon što je putem okrivljenih društava i društava pod kontrolom I. okr. obavljen unos vozila u Hrvatsku, I. okr. te sukladno njegovim uputama II. i III. okr. su za ta vozila izrađivali račune u kojima su neistinito prikazivali da su ta društva navedena rabljena osobna vozila prodala VI. okr. društvu putem kojeg ih je I. okr. prodavao krajnjim kupcima na domaćem tržištu.

Zatim je I. okr., u cilju umanjenja obveze plaćanja PDV-a, nalagao osobama zaduženim za pružanje knjigovodstvenih usluga da u knjigama primljenih (ulaznih) računa poreznog obveznika VI. okr. društva evidentiraju račune izdavatelja društava kojih je on sam odgovorna osoba i stvarni voditelj poslovanja, a koji ne odražavaju stvarno nastale poslovne događaje. Potom su te osobe, sukladno uputama I. okr., u prijavama PDV-a poreznih obveznika društava pod upravljačkom kontrolom I. okr. iskazivale odbitak pretporeza na temelju nevjerodostojnih računa izdavatelja društava koje je I. okr. kontrolirao.

Nadalje je I. okr., po uplatama ispostavljenih nevjerodostojnih računa navodnih dobavljača društava koja sukladno planu obvezu PDV-a proizašlu iz ispostavljenih računa nisu podmirila, kao i po uplatama kupaca na ime plaćanja vozila prodanih na domaćem tržištu, raspolagao s tako akumuliranim novčanim sredstvima. Naime, dio novca je koristio za podmirenje obveza prema inozemnim dobavljačima vozila, dio je transferirao na svoj račun, dok je dio osobno te posredstvom osoba angažiranih u tu svrhu podizao u gotovini te ih je zadržao u zajedničku korist s ostalim okrivljenicima.

Na opisani način Državni proračun Republike Hrvatske oštećen je za najmanje 619.815,00 eura. Okrivljenici su se nepripadno materijalno okoristili za najmanje 466.486,12 eura, koje su sukladno njihovim ulogama međusobno podijelili.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.