mnoštvo osumnjičenika

Pokrenuta istraga protiv skupine koja je prodavala lovačka uvjerenja

18.01.2024 u 17:48

Bionic
Reading

Uskok je, na temelju kaznene prijave varaždinske policije, pokrenuo istragu protiv 41 osumnjičenika zbog navodnih nezakonitosti oko dobivanja lovačkih uvjerenja i odobrenja za nabavu oružja

Tužiteljstvo i policija su, ne navodeći identitete, priopćili kako sumnjaju da je Ervin Martinuš kao ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Argali iz Lobora, registriranog za osposobljavanje lovaca, lovočuvara i ocjenjivača trofeja divljači, zajedno s još petoricom predavača i ispitivača Argalija te četvoricom osumnjičenika, od zainteresiranih osoba tražili najmanje 100 eura po osobi kako bi ima ishodili lovačka uvjerenja.

Prema navodima policije i tužiteljstva, desetorica osumnjičenika su zainteresiranima ishodili uvjerenja od veljače 2022. do 20. siječnja 2023. i to bez propisno završenog programa osposobljavanja ili položenog ispita, a temeljem kojih su mogli zatražiti izdavanje lovačke iskaznice i odobrenja za nabavu oružja.

Deseteročlana skupina je od zainteresiranih osoba preuzimala novac te davala upute da se naknade uplate na račun učilišta, dok je Martinuš, prema sumnjama policije i tužiteljstva, izdavao uvjerenja bez obzira što nisu završili program osposobljavanja i lovački ispit.

Pritom je Martinuš navodno upisivao u uvjerenja da su zainteresirane osobe nakon položenih ispita osposobljene za lovca, dok je uvjerenja ovjeravao svojim potpisom i pečatom učilišta.

Uskok ističe da je dio osumnjičenika na temelju tako pribavljenih uvjerenja nabavio i registrirao vatreno oružje.

Dodaju da je Martinuš, radi stvaranja privida legalnosti poslovanja Argalija, dio novca preuzetih od zainteresiranih uplaćivao na račun učilišta na ime troškova polaganja lovačkog ispita. Preciziraju i da su desetorica osumnjičenika pribavili sebi nepripadnu korist od najmanje 6244 eura, a koje su međusobno podijelili.

Uskok je od suca istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora jedino za Martinuša. Za preostale okrivljenike nije predloženo određivanje istražnog zatvora jer nisu ispunjene zakonske pretpostavke za podnošenje takvog prijedloga, nadodao je Uskok.