malverzacije s europskim novcem

Pokrenuta istraga protiv petero osumnjičenih zbog riječke sortirnice otpada

05.04.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Ured Europskog javnog tužitelja (EPPO) u srijedu je pokrenuo istragu protiv petero uhićenih zbog malverzacija s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada, a istražni zatvor zatražili su za sve osim za poduzetnika Đuru Horvata (80) zbog njegovih godina i zdravstvenog stanja

Na ročištu zakazanom za 13 sati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučivat će o istražnom zatvoru za bivšu pročelnicu riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irenu Miličević, njenog suradnika Eddyja Ropca, direktoricu riječke Čistoće Jasnu Kukuljan i Darka Žagara iz čakovečke tvrtke Žagar.

Istragom je, kako je ne navodeći imena objavio ured europskog tužitelja, obuhvaćena i Horvatova tvrtka Tehnix koja je na štetu Koheziskog fonda EU i hrvatskog proračuna nezakonito zaradila preko pola milijuna eura.

EPPO je izvijestio i da je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu predložio blokadu bankovnog račun osumnjičene tvrtke, odnosno "određivanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi".

Nakon uhićenja i pretresa koji su počeli u utorak ujutro u Rijeci i Međimurju EPPO je izvijestio kako provjeravaju sumnje da su uhićeni počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi.

Navodne nezakonitosti trajale od 2016. do 2022. godine

U srijedu je EPPO priopćio da je istragu pokrenuo na temelju rezultata prethodnih istražnih radnji i kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji tvrdi da su nezakonitosti trajale od travnja 2016. do travnja prošle godine.

Za službene osobe Grada Rijeke, kao i odgovornu osobu komunalnog društva u suvlasništvu grada europsko tužiteljstvo sumnja se da su poduzeli niz radnji potrebnih da se Horvatova tvrtka odabere za izvođenje radova u projektu izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi, po neosnovano uvećanim cijenama.

Procijenjena vrijednost projekta, podsjećaju, bila je 3,6 milijuna eura, sufinanciranih iz Kohezijskog fonda s 85 posto prihvatljivih troškova.

  • +2
Privođenje Đure Horvata Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

"Službene osobe obuhvaćene istragom pokrenule su dva pozivna natječaja za izradu projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada, na način da su oba pozivna natječaja organizirana kako bi se u privilegirani položaj stavilo prethodno odabrano društvo, pri čemu se davao dojam da je to društvo dalo najpovoljniju ponudu", priopćio je EPPO.

Nakon zaključenja oba ugovora o izradi projektne dokumentacije službene osobe obuhvaćene istragom, dodaju, "dopustile su odabranom društvu da kreira dio projektne dokumentacije u dijelu koji se odnosi na izgradnju pogona za sortiranje te da definira cijenu svih radova nužnih za određivanje procijenjene vrijednosti planirane javne nabave".

Cijenu navodno uvećali za 506.000 eura

Na taj je način Horvatovoj tvrtki osiguran privilegirani položaj u odnosu na ostale, a cijena svih radova neosnovano je uvećana za najmanje 506 tisuća eura.

Uz to, nakon raspisivanja otvorenog postupka javne nabave, "osumnjičena tvrtka dobila je mogućnost odgovaranja na zahtjeve za pojašnjenja i izmjene, koje su postavljali zainteresirani gospodarski subjekti vezano za pitanja tehničke prirode".

Tim se odgovorima trebao stvoriti dojam da postoje tehnički razlozi za uporabu spornih strojeva i povezane tehnologije, i prikriti očigledno pogodovanje osumnjičenom trgovačkom društvu, ističe tužiteljstvo.

Smatraju i da su pri tome službene osobe obuhvaćene istragom zanemarivale sva upozorenja svojih kolega koji su ukazivali na neprihvatljivost predmetnih odgovora i moguće posljedice za Grad Rijeku i sve uključene osobe, uključujući administrativne i kazneno-pravne sankcije.