gospodarski kriminal

Petljao s poslovnim knjigama tvrtke u kojoj radi pa napravio štetu od čak 46 tisuća eura

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 02.02.2023 13:20
  • Objavljeno 02.02.2023 u 13:20
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Policija je zbog utaje poreza kazneno prijavila 54-godišnju odgovornu osobu u riječkoj tvrtki koju sumnjiči da u poreznim prijavama nije iskazala sve podatke za utvrđivanje PDV-a čime je državni proračun oštetila za oko 46 tisuća eura

Nakon kriminalističkog istraživanja 54-godišnjak je osumnjičen za utaju poreza ili carine, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i povredu dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje, izvijestila je u četvrtak primorsko-goranska policija.

Terete ga da je kao odgovorna osoba u tvrtki od 2018. do 2022. s ciljem sticanja protupravne materijalne koristi propustio obračunati i iskazati u poreznim prijavama podatke koji utječu na utvrđivanje PDV-a čime je oštetio državni proračun za oko 46 tisuća eura. Uz to, nije vodio poslovne knjige na propisani način te je onemogućio preglednost poslovanja i imovinskog stanja tvrtke, a trgovačkom sudu nije podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, što je bio dužan učiniti od kraja studenog do sredine prosinca 2019., naveli su iz policije.