odlaganje otpada

Osumnjičeni u istrazi požara u 'Drava Internationalu' privedeni na osječki sud

19.01.2024 u 10:43

Bionic
Reading

Vlasnik osječke tvrtke za preradu plastike "Drava International" Zvonko Bede i još dvojica osumnjičenika za koje tužiteljstvo traži istražni zatvor u vezi s prošlogodišnjim požarom u toj tvrtki privedeni su u petak nešto prije 10 sati na osječki Županijski sud

Osječko Općinsko državno odvjetništvo u petak je nakon ispitivanja osumnjičenih za više kaznenih djela izvijestilo da je sucu istrage osječkog Županijskog suda predložilo određivanje istražnog zatvora protiv trojice osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Vlasnika tvrtke Zvonka Bedea te 47-godišnjeg i 46-godišnjeg okrivljenika tere za teško kazneno djelo protiv okoliša, ugrožavanja okoliša postrojenjem te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Niz navodnih nezakonitosti vezanih uz prikupljanje i odlaganje otpada

Policijskim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su 71-godišnji Bede, tvrtka "Drava International", koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom i 47-godišnjak iz Osijeka protivno zakonskim odredbama skupljali, odlagali, uvozili i prevozili otpad.

Tereti ih se da su s otpadom gospodarili na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla i zdravlje ljudi, pri čemu se promjene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti, a nastala je i velika nesreća u vidu požara otpadne plastike.

Uhićenje Zvonko Bede Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Također, sumnjaju da su Zvonko Bede, tvrtka "Drava International" i 46-godišnjak iz okolice Osijeka počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom te da u tvrtki nisu postavili propisane naprave za zaštitu od požara, nisu ih održavali u ispravnom stanju niti su ih pokrenuli kod izbijanja požara.

Sumnjaju i da su Zvonko Bede, tvrtka "Drava International" i 47-godišnji osumnjičenik počinili kazneno djelo ugrožavanje okoliša jer su svjesno pristajući na moguće posljedice, upravljali postrojenjima u kojima se koriste opasne tvari ili odvijaju opasni postupci, bez ikakvih normativnih podloga, a koje izvan postrojenja mogu trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, vode te ljudski život i zdravlje.

Požar uskladištene plastike na otvorenom prostoru u tvrtki “Drava International” u osječkom prigradskom naselju Brijest, buknuo je 4. listopada poslije ponoći, u gašenju je sudjelovao veliki broj profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, a požar je ugašen 13. listopada prošle godine. Tijekom intervencije tri vatrogasca su ozlijeđena, od kojih jedan teže.

Obrana tvrdi da nema dokaza za utvrđivanje odgovornosti

Zbog sumnje u kazneno djela protiv opće sigurnosti u vezi s izbijanjem požara plastike u tvrtki "Drava International" tadašnji osječko-baranjski župan Ivan Anušić podnio je kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba tvrtke i nepoznatih počinitelja.

Obrana okrivljenog Bede u četvrtak je, nakon ispitivanja u tužiteljstvu, ovaj postupak ocijenila kao "novi cirkus u hrvatskom pravosuđu", smatrajući kako "već sada ne postoji niti jedan dokaz, koji bi išao u smjeru utvrđivanja bilo kakve odgovornosti".

Odvjetnica Dubravka Krklec ustvrdila je kako obrana posjeduje nalaze vještačenja iz kojih proizlazi da nije došlo do zagađenja tla, vode i zraka pa da se stoga ne može govoriti o dovođenju u opasnost života i imovine. Također je navela i da je Državni inspektorat 15. siječnja saborskom Odboru za zaštitu okoliša i prirode uputio očitovanje o postupanju državne inspekcije "iz kojeg proizlazi da opasnosti za život i zdravlje ljudi nije bilo".

Da bi govorili o kaznenom djelu morate imati utvrđeno onečišćenje vode, zraka i tla, a to za sada nije utvrđeno niti jednim materijalnim dokazom ili vještačenjem, kazala je, nakon ispitivanja, odvjetnica Krklec.