kod pretovara tereta

Odgovorne osobe riječke lučke tvrtke prijavljene zbog onečišćenja u Bakarskom zaljevu

10.03.2023 u 13:09

Bionic
Reading

Policija je kazneno prijavila dvije osobe koje sumnjiči da su kao odgovorne osobe riječke lučke tvrtke koja posluje na pretovaru tereta u Bakarskom zaljevu, od 2021. do veljače 2023. propustile postupati po propisima o zaštiti okoliša pa su se u nekoliko navrata tijekom prekrcaja tereta dogodila zagađenja mora i tla.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske u petak su, na navodeći o kojoj je tvrtki riječ, izvijestili da je provedeno kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana, starosti 30 i 65 godina, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela onečišćenje okoliša.

Sumnjiči ih se da su kao odgovorne osobe riječke lučke tvrtke koja posluje u Bakarskom zaljevu na pretovaru tereta, od 2021. do veljače 2023., propustili postupati prema zakonskim propisima iz područja zaštite okoliša, kao i po nalogu nadležne državne inspekcije.

Prema priopćenju, oni su bili obvezni tehnički unaprijediti poslovne procese kako ne bi došlo do zagađenja mora, zraka i okoliša na tom području. No, budući da to nije učinjeno, u nekoliko navrata su se tijekom prekrcaja tereta dogodila zagađenja mora i tla koja su mogla ugroziti zrak, more, biljne i životinjske vrste u njemu te zdravlje ljudi.

Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela, obojica osumnjičenika su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu, priopćeno je iz PU primorsko-goranske.

Mediji su u više navrata izvještavali o pritužbama građana Bakra da se u Bakarskom zaljevu događaju onečišćenja zraka i mora te da su u moru vidljive mrlje i ugljena prašina.