stjepan kožić

Odgođena sjednica optužnog vijeća protiv župana koji je nakon izlaska iz bolnice častio osoblje bolnice

27.02.2023 u 14:51

Bionic
Reading

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odgodilo je za 24. ožujka sjednicu na kojoj će odlučivati o osnovanosti optužnice protiv župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića kojega tužiteljstvo tereti da je županijskim novcem platio privatni ručak

Neslužbeno se doznaje da je sjednica u ponedjeljak odgođena zbog pripreme obrane radi moguće nagodbe okrivljenika s tužiteljstvom.

Uskok u optužnici, podignutoj sredinom siječnja, tvrdi da je Kožić županijskim novcem platio privatni ručak osoblju zagrebačke bolnice Merkur gdje se liječio u siječnju 2020. godine.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo kako se Kožiću stavlja na teret da je, koristeći autoritet župana, zatražio od pročelnice Ureda župana Mirjane Oštrec Bosak da na račun reprezentacije organizira i plati dostavu hrane i pića u KB Merkur kako bi počastio medicinsko osoblje povodom njegovog izlaska iz te bolnice.

Pročelnica je, ističe Uskok, slijedom toga potpisala narudžbenicu jednoj tvrtki kojom je naručila hranu i pića u iznosu od 5250 kuna. Nakon isporučene usluge i zaprimljenog računa, pročelnica je također potpisala naredbu računovodstvu da se navedeni iznos isplati tvrtki, dodaje tužiteljstvo.

Pritom je pročelnica, stoji u optužnici, napisala na poleđini računa da se račun odnosi na događaj za koji je znala da se nije dogodio te da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe.

Uskok Kožića tereti i da je radi prikrivanja neosnovanog raspolaganja novcem potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak županije u kojem je navedeno da se trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta te ga je dostavio Uskoku iako je znao da navedeno ne odgovara istini.

Prema pisanju medija, hrana, 13 butelja vina te 18 litara bezalkoholnog pića naručeni su u zaprešićkom restoranu Trajbar dok su Kožić i njegova pročelnica na lažnom računu napisali da se radilo o ručku s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ministarstvo je, ističu mediji, demantiralo da su njihovi predstavnici bili na takvom ručku.

Kožić je ranije odbacio optužbe, a tijekom istrage koja je prethodila optužnici nije bio uhićen zbog male štete.