kod HE VARAŽDIN

Srna udarila dječaka i srušila ga u rijeku, nakon dojave prijateljice policija ga spasila od utapanja

21.04.2022 u 10:11

Bionic
Reading

Varaždinski policajci u srijedu su od utapanja u Odri spasili 13-godišnjaka nakon što im je njegova godinu starija prijateljica dojavila da je dječak pao u vodu i da ga ne može izvući.

Iz policije su u četvrtak priopćili kako su oko 20 sati zaprimili dojavu 14-godišnje djevojčice da se nalazi na obali derivacijskog kanala HE Varaždin kod Svibovca Podravskog, gdje je njezin 13-godišnji prijatelj pao u Dravu te ga ne može izvući iz vode.

Odmah po dojavi na to mjesto upućena je ophodnja prometne te jedinica interventne policije, a o svemu su obaviješteni i vatrogasci te Zavod za hitnu medicinu.

Voditelj smjene Operativno-komunikacijskog centra PU varaždinske, koji je zaprimio dojavu, djevojčicu je uputio da mobitelom daje svjetlosne znakove policajcima koji dolaze na mjesto događaja kako bi ih što prije uočili i počeli spašavanje, te da dječaku u vodi prenese upute da se pokuša držati za neki predmet.

Oko 20.15 sati na mjesto događaja - sto metara uzvodno od HE Varaždin s južne strane derivacijskog kanala na asfaltiranom nasipu širine tri metra - stigla je prva od upućenih ophodnji s dvojicom varaždinskih policajaca.

Tamo su uočili da se dječak u vodi drži za konop, odnosno špagu koja viri iz asfaltne podloge, a tijelo mu je potopljeno vodom koja teče jakom brzinom nizvodno prema hidrocentrali.

Jedan od policajaca potom se žurno spuštio niz kosinu asfaltnog nasipa od šest metara, dok ga je kolega osiguravao rukama, pri čemu su uspjeli za ruku uhvatiti dječaka i izvaditi ga iz vode na nasip.

Zatim su ga stavili u vozilo i pokrili svojom odjećom kako bi ga ugrijali do dolaska medicinske ekipe, koja je stigla za 15-tak minuta i preuzela pothlađenog dječaka te ga prevezla u Opću bolnicu Varaždin. O tom događaju obaviještena je majka dječaka koja je preuzela daljnju skrb o njemu u bolnici.

Obavljenim razgovorima s djevojčicom koja im je dojavila, te s još dvije djevojčice u dobi od 13 i 14 godina, policija je utvrdila da su one zajedno s 13-godišnjakom oko 20 sati šetale po nasipu.

U jednom su trenutku, u polju nedaleko od derivacijskog kanala, ugledali su kako pas nepoznatog vlasnika trči za srnom, koja se okrenula i počela trčati u smjeru nasipa, pri čemu je udarila u tijelo 13-godišnjaka koji je izgubio ravnotežu i od siline udara pao s nasipa u vodu derivacijskog kanala.

Dječak se prilikom pada pokušao zaustaviti na klizavoj asfaltnoj podlozi kosine nasipa. no nije uspio te je pao u vodu, ugledavši špagu za koju se uhvatio i držao je do dolaska policajaca koji su ga spasili.