vozili ih u kombiju

Na području Topuskog i Gline spriječeno krijumčarenje 69 stranih državljana

03.10.2023 u 14:25

Bionic
Reading

Policija je na području Topuskog i Gline u protekla dva dana, 1. i 2. listopada, spriječila krijumčarenje ukupno 69 stranih državljana, ilegalnih migranata u Hrvatsku, izvijestila je u utorak sisačko-moslavačka Policijska uprava.

Policijski službenici koji rade na poslovima sprječavanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta u nedjelju ujutro su kod Topuskog zaustavili kombi bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 52-godišnji državljanin BiH, s 38 stranih državljana, koji su nezakonito ušli u Hrvatsku.

U ponedjeljak je na glinskom području, zaustavljen također kombi bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka, a 36-godišnji hrvatski državljanin prevozio je u kombiju 31 stranog državljanina s namjerom nezakonitog ulaska u Hrvatsku.

Osumnjičeni za kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, uhićeni su i dovedeni u službene prostorije policije.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni krijumčari iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Svi su strani državljani, ilegalni migranti, izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, navodi se u priopćenju.