TRAGIČAN KRAJ

Međimurska liječnica pronađena mrtva dan nakon strašnih uvreda na Facebooku

29.01.2024 u 18:03

Bionic
Reading

Mlada specijalizantica hematologije iz Županijske bolnice Čakovec pronađena je mrtva dan nakon što je na Facebooku objavljena kritika na njezin rad, koju je napisala članica obitelji jednog pacijenta, a koja je pak dovela do niza drugih uvreda na njezin račun

Smrt se dogodila u Zagrebu, gdje je liječnica boravila tijekom tjedna zbog specijalizacije. PU Zagrebačka potvrdila je Novostima da je riječ o samoubojstvu, uz upozorenje da izvješćivanje javnosti o ovakvim slučajevima dovodi do porasta broja samoubojstava.

Prije potvrde da je njezina smrt povezana s javnim sramoćenjem, sve liječničke udruge uputile su objavu u kojoj zajednički osuđuju internetsko nasilje.

Jutarnji list danas donosi i reakciju dr. Igora Šegovića, ravnatelja Županijske bolnice u Čakovcu, koji kaže da je sastanak na temu prozivanja liječnika imenom i prezimenom na mrežama bio planiran za utorak. 'Liječnički zbor i HUBOL imaju mogućnosti pružanja pravne pomoći liječnicima, bolnica ih nema. Mi im možemo samo sugerirati pokretanje privatne tužbe zbog klevete. Udruge imaju i mogućnosti i financijska sredstva za pomoć. Ovo nije prvi takav slučaj, da se imenom i prezimenom javno prozivaju liječnici, sve nas prozivaju i pišu što žele, a mi jedino što možemo je privatno tužiti za klevetu kako bi se zaštitili', rekao je.

List navodi i kako kolege opisuju liječnicu kao vrijednu i predanu poslu, koja je kao gimnazijalka došla kao pacijent od zloćudne hematološke bolesti. Izliječila se, prošla kemoterapiju i onda uzela baš tu specijalizaciju, kako bi mogla pomoći ljudima s istom bolešću.

Ne bojte se potražiti pomoć

U sklopu Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb djeluje Centar za krizna stanja i prevenciju suicida, u koji se može doći bez najave i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefon 01 2376 470 od 0 do 24 sata. Tu su i Plavi telefon 01 4833 888 i Psihološki centar TESA 01 4828 888.