FATALNI PUCANJ

Lovac kod Buja upucao ženu, mislio je da je divljač

31.01.2022 u 20:46

Bionic
Reading

Bujska je policija provela kriminalističko istraživanje nad 76-godišnjim hrvatskim državljaninom i utvrdila je sumnju da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Naime, 30. siječnja oko 11.50 sati, nedaleko mjesta Baredine na području Buja, 76-godišnjak je je sudjelovao u skupnom lovu na krupnu divljač te je, bez da se je prethodno uvjerio u što puca, misleći da se radi o divljači, ispalio hitac iz puške i pogodio 65-godišnjakinju koja se kretala kroz nisko raslinje prema njemu.

Žena je prevezena u pulsku bolnicu, gdje je zadržana na liječenju zbog teških ozljeda. Protiv muškarca koji ju je upucao podnosi se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Kako bi se izbjegle nesreće u lovu, odnosno kako bi se zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana te imovine, Policija uprava istarska apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja, piše Glas Istre.

Način ponašanja sudionika lova propisan je Zakonom o lovstvu i brojnim pravilnicima koji detaljnije razrađuju pravila kojih su se lovci dužni pridržavati. Tako je propisano da se lovačko oružje i naboji mogu upotrebljavati samo ako ne ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine.

Zakon o lovstvu propisuje da je zabranjeno loviti divljač lovačkim oružjem u pojasu 100 metara od granice naselja, odnosno 300 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u nizini i prigorju te 200 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u brdsko-planinskim područjima.

Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano je kako je lovačko oružje vatreno oružje kojim je dopušteno loviti divljač po propisima o lovstvu. Lovačko oružje ne smije se nositi bez oružnog lista i isprave o identitetu te se ne smije upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.