TRAGEDIJA U AUSTRIJI

Liječnik pijan pratio pacijenta iz Zadra u Njemačku, pacijent umro. Pazite kolika je kazna

09.04.2024 u 20:56

Bionic
Reading

Okružni sud u austrijskom Villachu kaznio je 34-godišnjeg slovenskog liječnika sa 600 eura zbog ugrožavanja fizičke sigurnosti. Liječnik je prije godinu dana u pijanom stanju bio u pratnji pacijenta koji je preminuo na putu iz Hrvatske za Njemačku.

Kako prenosi slovenska agencija STA, nedaleko od tunela Karavanke u austrijskoj Koruškoj pacijentu je naglo pozlilo, a liječnik hitne pomoći koji ga je nadzirao nije mu mogao pomoći. Pozvali su i austrijsku hitnu pomoć, no muškarac je preminuo na putu do bolnice u Villachu. Ispostavilo se da je slovenski liječnik, kojemu je izmjereno 2,2 promila alkohola u krvi, umetnuo intubacijsku cjevčicu u pacijentov jednjak umjesto u dušnik.

'Priznajem krivnju. Errare humanum est (Ljudski je griješiti)', rekao je liječnik, priznajući da je bio pijan, ali odbijajući odgovornost za smrt pacijenta. Kako je objasnio, dan prije transporta s dispečerom hitne popio je dosta alkohola i spavao na putu do Zadra u kolima Hitne pomoći. Uvjeravao je da nije pio tijekom transporta pacijenta.

Priznao je da je pogriješio što je uopće pristao na transport pacijenta, jer smatra da zbog brojnih dijagnoza ne bi trebao biti transportiran, ali je popustio pod pritiscima nadređenih, tvrdi.

Sutkinja Sabrina Pušnik ocijenila je da se ovakvo ponašanje ne smije tolerirati. Liječnici ne mogu odgovarati za smrt pacijenta, ali mogu odgovarati za pijanstvo, dodala je.

Osim kazne, liječnik mora platiti i 1000 eura odštete za nanesene boli sinu preminulog pacijenta. S tom su se odlukom složili i liječnik i tužiteljstvo.