računalna prijevara

Još jedna prevara putem WhatsAppa, policija ponovno izdala važno upozorenje

16.03.2023 u 10:06

Bionic
Reading

Policiji je prijavljena računalna prijevara počinjena na štetu 43-godišnjaka s područja Popovače

Poslije dogovora o kupnji nepoznati počinitelj je muškarca putem aplikacije WhatsApp naveo da upiše podatke s kartice tekućeg računa. Nakon što je dao tražene podatke primijetio je da mu s računa nedostaje novac i shvatio da je prevaren. Policija traga za počiniteljem protiv kojeg će biti podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp, putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava što se bave dostavom robe.

Na taj način prikupljaju osobne i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.

Navedeni napadi su učestali te ponovo upozoravamo građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama.

Policija poziva građane na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetuju da podnesete prijavu u policijskoj postaji na čijem području imate prebivalište.