Perivoj kraljice Jelene

Još jedan tragičan pad sa zadarskog bedema: Tijelo mladića pronašao radnik Čistoće, a godinama se upozorava na nedostatak zaštitne ograde

07.07.2022 u 13:44

Bionic
Reading

Jedan od djelatnika Čistoće pronašao je tijelo poginulog mladića na podu skladišta u kojem je odnedavno izložba dinousara. Bilo je to pola sata nakon što je jutarnja smjena u 4 sata došla na posao jer je još uvijek bio mrak

Pronalazak beživotnog tijela u krvi bio je šok za djelatnika Čistoće koji je i branitelj. Odmah su zvali policiju, stigla je hitna pomoć, ali nesretnom mladiću nažalost nije bilo spasa nakon pada s visine od preko pet metara, piše zadarski portal 057info.

Djelatnici Čistoće uzeli su svoju opremu, a policija je u 9 sati zatvorila prostor skladišta kako bi provodila očevid, kazao je Pere Zubčić, tehnički direktor Čistoće. Nažalost, na istom mjestu dogodila se tragedija 2018. kada je uslijed pada sa zidina život izgubio 21-godišnji Nizozemac. Tko god je bio na tom dijelu Perivoja kraljice Jelene Madijevke, mogao je vidjeti opasnost na mjestu s kojeg je vrlo lako dospjeti u ponor unutrašnjeg dijela bedema.

Nikada nije stavljena zaštita kakva je potrebna na takvom mjestu otvorene utvrde unatoč različitim oblicima zaštite koju navodno uvjetuje UNESCO preko lokalnih konzervatora. Još jedna tragedija uslijed pada s bedema dogodila se uoči velikog obilježavanja godišnjice upisa zadarskih zidina na listu svjetske baštine. Gradski vijećnik Daniel Radeta (SDP) u statusu na Facebooku kaže da je godinama upozoravao na problem nedostatka ograde u Perivoju Kraljice Jelene, posebice s obzirom na to da se na tom mjestu sastaju i druže mnogi mladi.

'Svaki dan čitamo u medijima kako je tamo netko pretučen, bačen, ubijen. Inspektor mi je upravo potvrdio kako on zna barem za 6 identičnih slučajeva pada s bedema', piše Radeta i dodaje da je ovaj put, nažalost, riječ o njegovu gostu, 20-godišnjem momku koji je došao u Zadar radi zabave te završio tragično.

'Momak s gitarom, pun života stradao je zato što netko godinama zanemaruje ovaj problem. On je sada samo još jedna brojka u crnoj knjizi nečinjenja i zanemarivanja. U Zadru postoji Vlast koja će se pozvat na UNESCO i nemogućnost postavljanja ograde, ali će isti na tom prostoru dozvoliti noćni klub, terase, montažne građevine, betoniranje zelenih površina, dinosaure', rekao je Radeta.