SJEVER HRVATSKE

Iz godine u godinu broj krađa bicikala raste, prodaju ih i na javnim dražbama

26.05.2024 u 08:37

Bionic
Reading

Stanovnici sjevera Hrvatske iznadprosječno često koriste bicikle kao osnovno prijevozno sredstvo pa njihova velika prisutnost na prometnicama sve više privlači pažnju kradljivca od kojih su neki samo rekreativci, ali ima i profesionalaca s dobro razgranatom prodajnom mrežom

Sjevernjaci koji su poklonici bicikla dijele se u nekoliko skupina - na rekreativce, profesionalne sportaše, one koji su zaljubljeni u njihovu povijest i one kojima bicikl služi kao svakodnevno prijevozno sredstvo.

No, postoji još jedna skupina od koje zaziru prethodno navedene, a riječ je o kradljivcima bicikala. Negdje su oni također samo rekreativci u svom poslu, dok, kako se doznaje od sugovornika, postoji i dobro uhodan i lukrativan posao prodaje skupih ukradenih prijevoznih sredstva na nožni pogon.

Broj krađa u stalnom porastu

Prema podacima policijskih uprava (PU), više je nego očito da iz godine u godinu broj krađa raste. Tako su iz PU međimurske na Hinin upit odgovorili da je u protekle tri godine, prema njihovoj evidenciji, ukupno ukradeno 327 bicikla. Prošle godine evidentirali su 118 takvih krađa, 2022. godine 111 te 2021. godine 98 otuđenja bicikala. Kažu da otprilike 30 posto ukradenih bicikala pronađu i vrate vlasniku.

Varaždinska policija je 2021. zabilježila 68 takvih krađa, od čega je devet bicikala pronađeno i vraćeno vlasnicima. Iste godine ulovljeno je i osam počinitelja. U 2022. ukradeno je 130, a pronađeno 15 bicikala te13 kradljivaca. Tijekom 2023. vlasnicima ih je otuđeno 144 te su pronađena 44 bicikla i 51 počinitelj.

Podravci, odnosno stanovnici Koprivničko-križevačke županije koja je naširoko poznat biciklistički kraj, dobro paze na svoja prometala ili pak imaju manje kradljivaca u svom okruženju. Prema podacima njihove policijske uprave u 2022. ukradeno je 38, a pronađeno 27 bicikala. Prošle godine kradljivci su otuđili 43 nožna prometala, a policija ih je pronašla 14. Ove godine do 22. svibnja ukradeno ih je pet te niti jedan bicikl nije pronađen.

Inače, Koprivnica je u europskim razmjerima poznat biciklistički grad te se nalazi pri vrhu ljestvice po broju kilometra biciklističkih staza na 1000 stanovnika. U njoj je bicikl, s dva komada po obitelji, najzastupljenije prijevozno sredstvo. Stoga čudi da je u Koprivničko-križevačkoj županiji, poglavito u Koprivnici koja ima i spomenik biciklu, zabilježeno tako mali broj krađa.

Nestanak bicikala u Koprivnici rješavaju na društvenim mrežama

Darija Lončar iz Koprivnice ima objašnjenje za ovu pomalo začudnu policijsku statistiku. Kaže da se veliki boj krađa ne prijavljuje policiji jer se radi o manje vrijednim prometalima, nego se njihov nestanak objavljuje na društvenim mrežama. Nedavno je njenom sinu otuđen bicikl iz dvorišta, a ona je slučaj obznanila pute facebooka. Već za dva sata dojavljeno joj je gdje se nalazi.

'Nismo milijunski grad pa se teško služiti ukradenim biciklom', kaže Lončar te dodaje kako zna za više slučajeva u kojima su se stanovnici Koprivnice poslužili društvenim mrežama kako bi pronašli svoje prijevozno sredstvo. Smatra da velik broj krađa nije počinjen zbog toga da bi se bicikl trajno otuđio, nego tek toliko da se kradljivac odveze do odredišta u umornim noćnim satima što je bio slučaj i s biciklom njenog sina.

Hrvoje Tisaj iz Biciklističkog kluba Rotor Koprivnica kaže da su sportski, odnosno profesionalni bicikli izrazito skupi. Cijena im se kreće od dvije do 10 tisuća eura te su zbog svoje vrijednosti na meti dobro uhodanih bandi kradljivaca. Tvrdi da članovi biciklističkog kluba kojem je na čelu nisu imali neugodna iskustva jer svoju sportsku opremu stalno imaju uza sebe. No, tvrdi, pozna kolege iz drugih klubova koji su ostali bez vrijednih trkaćih bicikala.

'Lopovi koji pikiraju na njih dobro su uhodani i znaju što kradu', kaže Tisaj. Takve bicikle znaju skidati čak i s krovova automobila u trenucima kad se njihov vlasnik na nekoliko minuta odvoji od njih kako bi kupio nešto u trgovačkom centru.

Ti skupi bicikli uglavnom završavaju na tržištu istočnih zemalja gdje se prodaju po dvostruko nižoj cijeni od stvarne. Stoga, upozorava sugovornik, ako vidite oglas u kojem se po znatno nižoj cijeni prodaje sportski bicikl, velika je vjerojatnost da je ukraden.

Old timer biciki iza dobro čuvanih vrata

Izrazito vrijedne bicikle posjeduje još jedan koprivnički klub, ali njihova vrijednost ne proizlazi iz suvremenih dijelova ili legura od kojih su sačinjeni. Naprotiv, ona proizlazi iz njihove poodmakle dobi. Riječ je o Old timer klubu 'Biciklin' Koprivnica čija je predsjednica Maja Ištvan Krapinec.

Ni članovi spomenutog kluba nisu imali neugodnih iskustava, ali, kako kaže, samo stoga što se njihovi rekviziti nalaze iza dobro čuvanih vrata te izlaze na svijetlo dana za raznih manifestacija. Ističe da moguće krađe preveniraju tako što registriraju bicikle, dodjeljuju im evidencijske brojeve te ih fotografiraju.

No što je s biciklima koje policija pronađe, ali se ne zna njihov vlasnik? Iz spomenutih policijskih uprava kažu da ih otprilike jednom godišnje, odnosno kad ih skupe dovoljan broj, prodaju na javnim dražbama. One se organiziraju po principu 'viđeno kupljeno'. Na njima je za sitniš moguće kupiti bicikl koji, doduše, često iziskuje dodatna ulaganja.

Cijena najskuplje izlicitiranog bicikla unazad tri godine u Međimurskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj policijskoj upravi iznosila je 112 eura, a on je prodan na dražbi u Čakovcu.