NASTAVAK SUĐENJA

Grgurović: 15 ili 20 posto vrijednosti ugovora davao sam Zdravku Mamiću

23.10.2023 u 14:21

Bionic
Reading

U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz NK Dinama, bivši igrač toga kluba Mario Grgurović kazao je da je temeljem ugovora s Dinamom bilo dogovoreno da 15 ili 20 posto vrijednosti ugovora daje prvookrivljenom Zdravku Mamiću, što je i činio

U svom video iskazu sa zadarskog Županijskog suda svjedok je kazao kako misli da je vrijednost ugovora iznosila 72 tisuće eura godišnje bruto, ali da Zdravku Mamiću nikada nije donosio novac, već je novac većinom davao njegovom sinu Mariu Mamiću.

Kazao je da ga je pri dolasku u Dinamo zastupao Zdravko Mamić, ali se nije mogao sjetiti je li ugovor zaključio s Mamićem ili s njegovom agencijom te dodao kako je moguće je da je to bila "Mamić Sport" agencija. Napominje kako je čuo da je u toj agenciji bio i optuženi Nikky Arthur Vuksan, ali misli da se s njim nije susretao i, koliiko se sjeća, misli da Vuksan u to vrijeme nije imao nikakvu funkciju u klubu.

Tvrdi da tijekom igranja u "Dinamu" nikad nije dobivao isplate u gotovini već je uvijek sve bilo plaćeno preko računa te da su sve obveze prema njemu ispoštovane.

Njegov otac Šime Grgurović rekao je kako je sa Zdravkom Mamićem najprije potpisao ugovor o uzdržavanju i stipendiranju svoga sina, koji je tada bio maloljetan, ali da od toga nije dobio nikakav novac.

Ističe kako je ugovor bio potpisan u Sesvetama u jednom odvjetničkom uredu, ali da se ne sjeća je li Mamić bio prisutan potpisivanju ili menadžer Nikky Arthur Vuksan za kojeg misli da je bio njegov agent ili posrednik.

Zamoljen da pojasni iskaz kazao je da Zdravko Mamić nije bio prisutan kod potpisivanja već ga je, kako mu se čini, tamo zastupao Vuksan.

Iako je ustvrdio kako od Zdravka Mamića nije dobivao nikakav novac svjedoku je video vezom predočena potvrda iz travnja 2004. u kojoj stoji da je, temeljem ugovora o zastupanju njegova sina, od Mamića primio 12 tisuća eura. Ako sam primio novac, onda sam potpisao potvrdu, ali ja tu potvrdu nemam, rekao je svjedok te, nakon uvida, potvrdio da se na potvrdi nalazi njegov potpis.

Razdvojen postupak protiv optuženog Vuksana koji se nije pojavio na ročištu

Sudsko vijeće je, na početku rasprave na prijedlog Uskoka, razdvojilo postupak protiv Nikkyja Arthura Vuksana koji se nije pojavio na današnjem ročištu, a prethodno je, u nedjelju popodne, otkazao punomoć svojoj odvjetnici Kseniji Vržini.

Obrana je predložila odgodu rasprave jer Vuksanov branitelj po službenoj dužnosti nije uspio kontaktirati svog klijenta i s njim se posavjetovati, što je sudsko vijeće odbilo, ocijenivši kako za danas pozvani svjedoci nisu povezani s okrivljenim Vuksanom.

  • +9
Suđenje Mamićima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

S obzirom da su oba svjedoka u svojim iskazima spominjali optuženog Vuksana branitelj Maria Mamića Ivan Stanić uložio je primjedbu na rad sudskog vijeća. Stanić smatra da su razdvajanjem postupka i održavanjem današnje rasprave teško povrijeđena prava okrivljenika Vuksana, jer mu je onemogućena obrana.

Suđenje se nastavlja 30. listopada, ispitivanjem novih svjedoka.

Uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

  • +5
Zoran Mamić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.