vojska rsk

Dvojica prijavljena za ratni zločin nad civilima u Otavicama kod Šibenika

13.01.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Policija je zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom kazneno prijavila dvojicu hrvatskih državljana. koje tereti da su kao pripadnici tzv. Vojske Republike Srpske Krajine 1992. na šibenskom području psihički i tjelesno zlostavljali hrvatske civile te im zapalili kuće

Šibensko-kninska policPolicija je zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom kazneno prijavila dvojicu hrvatskih državljana. koje tereti da su kao pripadnici tzv. Vojske Republike Srpske Krajine 1992. na šibenskom području psihički i tjelesno zlostavljali hrvatske civile te im zapalili kuće.ija u petak je objavila kako su njihovi kolege iz Odjela ratnih zločina, u suradnji sa županijskim tužiteljstvima u Šibeniku i Splitu, kriminalistički istražili dvojicu muškaraca rođenih 1966. i 1968., koji trenutno nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Utvrđeno je da su početkom travnja 1991., zajedno s još dvojicom zasad nepoznatih počinitelja, kao pripadnici "75. motorizirane brigade" tzv. Vojske RSK nad hrvatskim civilima počinili ukupno deset kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Sumnjiče se da su, tijekom oružanog sukoba bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi "vojske, milicije i teritorijalne obrane" sa regularnim hrvatskim oružanim snagama, zajedno s još dvojicom u Otavicama psihički i tjelesno zlostavljali dvojicu civila hrvatske nacionalnosti rođenih 1921. i 1950. godine.

Potom su im zapalili dvije pojate i konobu, a u istom su selu zapalili i osam kuća u vlasništvu civila hrvatske nacionalnosti, kao i još tri kuće u mjestu Gradac, također u vlasništvu hrvatskih mještana.

Protiv osumnjičenih, koji nisu dostupni hrvatskim pravosudnim tijelima, podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.