gospodarski kriminal

Dvojica direktora u Zagrebu prevarila banku za vrtoglavih 7,9 milijuna kuna

08.03.2022 u 15:21

Bionic
Reading

Zagrebačka policija prijavila je 55-godišnjeg direktora švicarske tvrtke sa sjedištem u Zagrebu i 39-godišnjeg direktora zagrebačke faktoring tvrtke zbog sumnje da su lažnom dokumentacijom za isplatu plaća u dva navrata oštetili banku za 7,9 milijuna kuna

Policija sumnja da je 55-godišnjak donio u prosincu 2020. u tvrtku sa sjedištem u zagrebačkoj Radničkoj ulici krivotvoreni obračun plaća na iznos od 2,2 milijuna kuna na temelju kojeg je 39-godišnji direktor tvrtke za kupovinu nedospjelih potraživanja sastavio ugovor o faktoringu kojeg je dostavio banci.

Banka je, precizira policija, potom sastavila ugovor o cesiji između dvije tvrtke, banke i tvrtke za održavanje državnih cesta, nakon čega je 55-godišnjak, radi pribavljanja kredita od 2,5 milijuna kuna, potpisao ugovor o cesiji i bjanko zadužnici od 2,2 milijuna kuna za vjerovnika koji je u tom slučaju bila tvrtka sa sjedištem u Radničkoj ulici. Njegov 39-godišnji pomagač je, sumnja se, zatim krivotvorio potpise tvrtke za održavanje cesta i ovjerio banci kao vjerovniku zadužnicu od oko 2 milijuna kuna.

Osumnjičeni 39-godišnjak potom, dodaje policija, nije obavijestio tvrtku za održavanje cesta kao dužnika o ustupanju tražbine niti da je banka njezin novi vjerovnik pa je banka na temelju lažne dokumentacije isplatila tvrtki sa sjedištem u Radničkoj ulici 2,2 milijuna kuna koje direktor faktoring tvrtke nije isplatio već ih je zadržao na tom računu.

Nakon što je banka u siječnju 2021. obavijestila tvrtku za održavanje cesta o dospijeću otkupljenih potraživanja, ta je tvrtka utvrdila da je riječ o krivotvorini pa je banka od tvrtke 55-godišnjaka tražila povrat 2,2 milijuna kuna. Međutim, nadodaje policija, dvojica osumnjičenika su krivotvorenim poslovnim ispravama uspjeli dovesti u zabludu banku koja je uplatila 2,2 milijuna kuna, a za koje je tvrtka iz Radničke ulice obeštetila banku.

Policija ističe da su 55-godišnjak i 39-godišnjak na identičan način istovremeno oštetili banku za dodatnih 5,7 milijuna kuna.