istraga traje

DORH pokrenuo istragu protiv ravnateljice škole jer je službeni novac trošila na sebe, navodno je posegnula i u novac za obnovu

08.06.2022 u 11:02

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku provodi istražne radnje vezano uz kaznenu prijavu predanu od strane djelatnika Osnovne škole Ivan Gorana Kovačića u Gori protiv ravnateljice škole Valentine Vujnović

Kako navodi Večernji.hr, DORH ravnateljicu sumnjiči za nenamjensko podizanje i trošenje novca s računa škole, među kojima je bila i pomoć uplaćivana školi koja je stradala u potresu i ima crvenu naljepnicu. Učenici ove škole pohađaju i dalje nastavu na drugoj lokaciji.

O svemu je predstavnike školskog odbora 20. svibnja izvijestila računovotkinja škole koja je sve rekla i u iskazu Odvjetništvu.

Kako stoji u zapisniku sa sjednice školskog odbora ravnateljica je, s posebno otvorenog računa za donacije i pomoć,  bez priloženih opravdanja podigla 70.150 kuna „uglavnom prijenosom novca platnim nalogom na svoje osobne račune“. Kada se priča počela otkrivati ravnateljica je 12. svibnja ove godine u potpunosti obavila povrat „posuđenih“ 70.150 kuna na taj račun. 

"S računa za redovnog poslovanja škole ravnateljica je u više navrata podigla oko 200.000 kuna, a točan iznos će biti poznat nakon revizije računa od strane državnog odvjetništva. 16. svibnja ravnateljica je na račun škole vratila 68.000 kuna. Novac s redovnog računa uglavnom je podizan karticom na bankomatima ili prijenosom platnim nalogom na račune banaka, a svrhu ćemo saznati nakon revizije računa", stoji u zapisniku sjednice, a te je detalje voditeljica školskog računovodstva potvrdila i izlistima s računa koji potvrđuju te navode. Ona je dodala i kako su te isplate u financijskom izvješću bile prikazane kao „pomoć kućanstvima“.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, koja upravlja školom, potvrđuju da su upoznati s događajem i da čekaju dodatna očitovanja i od ravnateljice i školskog odbora.