119 osoba

Pala banda švercera ljudi: Preko granice u Hrvatsku prebacili 119 Turaka i na tome zaradili gotovo 400.000 kuna

23.02.2022 u 11:46

Bionic
Reading

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da je sedam državljana Republike Hrvatske, kao i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, počinilo više kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici šengenskog sporazuma

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su 33-godišnjak s područja Zagreba, 31-godišnjak s područja Dubrovnika i 41-godišnjak s područja Bosne i Hercegovine od početka 2021. do 22. veljače 2022. godine na širem području Dubrovnika i Dalmatinske zagore u 21 navratu, iz koristoljublja, omogućili kretanje i boravak najmanje 119 državljana Turske u RH, iako za to nisu ispunjavali zakonske uvjete. Na opisane načine sebi su priskrbili nepripadajuću imovinsku korist u iznosu od najmanje 370.393,76 kuna.

Također je utvrđeno kako je osumnjičenima u izvršenju kaznenih djela pomagalo još petero osoba u dobi od 21, 32, 22 i 44 godine s područja Zagreba te da su osobno preuzimali novac pribavljen počinjenjem kaznenih djela i uz određenu nagradu predavali ga osumnjičenicima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 31-godišnjak i 33-godišnjak su uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku ove policijske uprave dok se 41-godišnji državljanin BiH već nalazi u istražnom zatvoru zbog istog kaznenog djela.

Preostala petorka kazneno je prijavljena u redovnoj zakonskoj proceduri za pomaganje u počinjenju u navedenim kaznenim djelima.