koranski lug

Policija se oglasila o pucnjavi na granici s BiH: Nervoza je među krijumčarima i migrantima...

21.09.2023 u 13:21

Bionic
Reading

Specijalci koji dežuraju na granici s BiH na području Karlovačke županije prijavili su svojim nadležnima da je iz skupine migranata koju su jučer u popodnevnim satima odvratili u Bosnu i Hercegovinu prema njima pucano iz vatrenog oružja

Prva prijava u PU karlovačku došla je u srijedu oko 15.40 sati, a u njoj su pripadnici SJP-a Osijek prijavili da su odvratili skupinu migranata u pograničnom mjestu Koranski Lug na području Cetingrada, sela koje se nalazi na samoj granici s BiH, doznaje Jutarnji list. Jesu li prema njima zapucali migranti, možda krijumčar ili netko treći, za sada nije poznato.

O incidentu se priopćenjem oglasila i karlovačka policija, a priopćenje donosimo u cijelosti:

'Jučer, 20. rujna, oko 15.40 sati policijski službenici koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija na području Općine Rakovica u mjestu Koranski Lug čuli su nekoliko pucnjeva s teritorija Bosne i Hercegovine, a nakon što su grupu migranata spriječili u namjeri pokušaja nezakonitog prelaska državne granice i ulaska na teritorij Republike Hrvatske.

Na lokaciji na kojoj su bili raspoređeni policijski službenici provedene su mjere i radnje prvog zahvata, uključujući dokaznu radnju očevida kojima za sada nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi dinamiku i okolnosti događaja. Napominjemo da nitko od policijskih službenika nije ozlijeđen. Također, o ovim saznanjima obaviještena je i policija BiH te, prema prvim informacijama, nemaju saznanja o takvom događaju.

Odmah nakon događaja uspostavljena je mješovita ophodnja na strani Bosne i Hercegovine kako bi patrolirala na tom području od 19 do 7 sati te u tom vremenu nisu evidentirani nezakoniti migranti na području Koranskog Luga. Treba napomenuti kako ovo nije prvi put da hrvatski policijski službenici svjedoče pucnjevima na području BiH, s obzirom na to da se radi o šumskom području u kojem se evidentiraju događaji i kaznena djela poput krivolova ili šumskih krađa.

No u posljednje vrijeme primjećuju i određenu nervozu među krijumčarima i migrantima s druge strane granice jer zbog nemogućnosti nezakonitog prelaska državne granice dolazi do sukoba među njima. Samo u osam mjeseci ove godine Policijska uprava karlovačka kazneno je prijavila 284 krijumčara migrantima. Neovisno o tome, a s naglaskom na zaštitu sigurnosti, života i mira svih, policijski službenici PU karlovačke nastavljaju kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili sve okolnosti događaja.'