OPET IZA REŠETAKA

Podivljali USKOK-ovi radari: Tko je bivši požeški gradonačelnik Puljašić

11.07.2023 u 11:51

Bionic
Reading

Bivši gradonačelnik Požege Darko Puljašić (HDZ) jutros je ponovno uhićen u velikoj akciji USKOK-a, zajedno s još nekoliko osoba, ovaj put zbog sumnje na primanje i davanje mita te pogodovanje oko zapošljavanja

Puljašić je u samo nekoliko godina uspio naredati nekoliko kaznenih postupaka, a za neke od njih biti i osuđen. Usprkos činjenici da je odradio i dio mandata u Saboru, široj javnosti uglavnom je ostao poznat tek kao HDZ-ovac čiji je slučaj na krivoj nozi uhvatio Andreja Plenkovića, kada je dao antologijsku izjavu.

'Gradonačelnik Požege je podnio ostavku na mandat u Saboru nakon što sam se upoznao s faktima, s tim nisam bio upoznat bez obzira na istančane radare. Onaj tko je odgovaran neka odgovara', rekao je premijer prije nekoliko godina.

No USKOK-ovi radari u Puljašićevom slučaju ne samo da rade, nego su gotovo pa podivljali.

Po neslužbenim informacijama, današnje uhićenje proizašlo je iz podataka koje su istražitelji prikupili u njegovom ranije zaplijenjenom mobitelu, a koji upućuju na zaključak da je sa sucem Županijskog suda u Slavonskom Brodu Predragom Dragičevićem svojedobno odigrao 'dupli pas': pomogao mu je u zapošljavanju rodbine preko veze nakon što je ovaj riješio da se na sudu obustavi jedan postupak koji se protiv njega vodio.

Sudac je, po informacijama Jutarnjeg lista, obmanuo preostalih dvoje članova sudačkog vijeća i lažno im prezentirao činjenice iz Puljašićevog slučaja.

  • +15
Uhićenja Dragičević i Puljašić Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Kaznene postupke, rekli smo, bivši saborski zastupnik i gradonačelnik Požege naslagao je zavidnom brzinom. Prije manje od tri mjeseca nepravomoćno je osuđen zajedno s svojim nekadašnjim zamjenikom Marijom Pilonom za kazneno djelo trgovine utjecajem. Dobio je djelomičnu uvjetnu kaznu od 14 mjeseci zatvora, od čega šest mora provesti u zatvoru.

Radi se o slučaju 'Komunalac' i optužbi da su njih dvojica tijekom siječnja 2020. godine, koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika Skupštine požeškog Komunalca u kojem Grad Požega ima većinski osnivački udio, zatražili od direktora Komunalca Josipa Viteza da pogoduje nekim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja ova komunalna tvrtka.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Telegram

Vitez ih je tajno snimao, pa tako i zabilježio kako mu prijete smjenom ukoliko ih ne posluša. To ipak nije učinio pa je smijenjen, a naknadno je dobivao i poruke da će mu 'skinuti glavu'. Premda se samo na ovom poslu uštedio 700 tisuća od ukupno 2,5 milijuna kuna.

'Od samog zahtjeva koji sam dobio od gradonačelnika i dogradonačelnika u siječnju prošle godine ne živim normalnim životom. Zbog odbijanja da to izvršim, bili su konstantni pritisci na moj rad i na kraju sam dobio otkaz. Od zajedničkih poznanika koji su prisustvovali razgovorima s Puljašićem i Pilonom sam saznao da su jako ružno govorili o meni i preko njih su mi u biti slali neizravne prijetnje. Poručivali su da razmislim gdje ću u budućnosti raditi zbog načina na koji sam postupio prema njima. Ni u ovom trenutku mi nije svejedno. Nisam ni u jednom trenu želio da situacija ovako eskalira. Nadao sam se da će situacija biti ranije riješena radom USKOK-a kojem sam sve predao u travnju. Vjerovao sam da će se sve riješiti pravnim putem', kazao je direktor požeškog komunalca u siječnju 2021. godine za 24 sata.

Upravo nakon objave tih snimki Darko Puljašić napokon je dao ostavku na mjesto saborskog zastupnika.

Drugi kazneni postupak koji se protiv njega vodi vezan je uz malverzacije oko dogradnje osnovne škole u Požegi, odnosno krivotvorenje dokumentacije oko radova vrijednih 12,7 milijuna kuna i lažiranje troškova radova koji zapravo nikada nisu bili izvedeno. Početkom godine također je osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu: dvije godine zatvora od kojih pola mora odslužiti, a pola može provesti na uvjetnoj slobodi.

Tu je i treći postupak protiv njega - optužnica USKOK-a zbog sumnje da je poticao dvojicu policajaca da mu odaju tajne podatke iz istraga u kojima ga se sumnjičilo za namještanje natječaja.

  • +7
Darko Puljašić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Darko Puljašić zbog javnog pritiska i činjenice da je izbjegao Plenkovićevom radaru ipak je dao ostavku na mjesto saborskog zastupnika, nakon čega je raspušten ogranak HDZ-a u ovom gradu, ali svoj mandat gradonačelnika Požege odradio je do posljednjeg dana. Kako se radi o volonterskoj dužnosti, valjalo je ipak pronaći radno mjesto na kojemu će primati plaću.

Pa je u ožujku 2021. godine, bez natječaja, zaposlen na radnom mjestu rukovoditelja sanitetskog prijevoza u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije. Da bi se to dogodilo, otkaz je dobila djevojka koja je na istom radnom mjestu bila zaposlena kao zamjena na određeno vrijeme.

'Pa čovjek nema prihoda. Od čega će živjeti?!', čudio se predsjednik Upravnog vijeća požeškog Doma zdravlja Drago Gašpar na pitanje novinara Telegrama o ovom manevru.

Od korupcije, mita, povlačenja veza i pogodovanja, odvratili bi zločesti.