KRIJUMČARI I MIGRANTI

Bjelorus i Ukrajinac nezakonito prevezli državljane Turske u Hrvatsku; četvero ih bilo u prtljažniku

01.04.2023 u 21:28

Bionic
Reading

Policija javlja u subotu da su u petak kod Saborskog zaustavili kamper čeških registracija u kojoj je Bjelorus (25) prevozio 14 državljana Turske, a u Begovcu Plašćanskom automobil poljskih registracija koji je vozio Ukrajinac (42) i dvojac sumnjiči za nezakonit ulazak u Hrvatsku

Istragom je utvrđeno da su s unaprijed stvorenom namjerom koristoljublja omogućili nezakonit ulazak, kretanje i boravak u Hrvatskoj osobama koje su na nezakonit način ušle u zemlju.

Dvadesetpetogodišnjak se sumnjiči da je unajmio kamper u koji je u blizini granice u Bosni i Hercegovini primio 14 stranaca – deset je smjestio u unutrašnjost vozila, a četvero u prtljažnik bez ventilacijskog sustava.

Policija navodi kako je na nečovječan i ponižavajući način smjestio putnike da ih preveze do Italije. Vozač automobila je pod sumnjom da je sudjelovao u kaznenom djelu kao prethodnica prijevozu nezakonitih migranata s ulogom da javlja podatke o policijskim ophodnjama i nadzoru.

Svi su krijumčareni stranci zatražili međunarodnu zaštitu, nakon čega su smješteni u prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite.

Ukrajinac i Bjelorus su predani pritvorskom nadzorniku te odvedeni u nadležno državno odvjetništvo uz kaznenu prijavu.