KONAČNA PRESUDA

Bivšim pripadnicima HVO-a 16 godina zatvora zbog zločina kod Mostara

07.02.2024 u 17:00

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine krajem prošle godine otpremio je drugostupanjsku presudu u predmetu 'Jure Kordić i drugi' za ratne zločine na području Mostara 1993. godine, javlja danas Klix.ba

Presudom su trojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osuđeni na ukupno 16 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Mostara 1993. godine. Nedžad Tinjak osuđen je na 12 godina zatvora, Jure Kordić na tri godine, dok je Draženu Lovriću izrečena kazna od godinu dana. Istom presudom, Tomislav Ančić, Dario Sušac, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić i Slavko Golemac oslobođeni su optužbi, javlja Klix.ba.

Naime, prvostupanjskom presudom Suda BiH od 24. veljače 2023. godine optuženi Jure Kordić, Dražan Lovrić i Nedžad Tinjak proglašeni su krivim što su, kao pripadnici HVO-a, sami, zajedno ili zajedno s drugim vojnicima postupali suprotno osnovnim pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Kako se navodi u službenom priopćenju Suda BiH, osuđeni su zato što su sudjelovali u protuzakonitom odvođenju i zatvaranju bošnjačkih civila s područja Mostara, optuženi Kordić i u nečovječnom postupanju prema civilima te optuženi Tinjak i u nečovječnom postupanju prema civilima i u silovanju, a koji civili su bili zatvorenici u logoru 'Vojno'.

Drugostupanjskom presudom potvrđeno je da su njih trojica počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.