akcija policije

Albanac pao na granici s 400.000 sjemenki kanabisa

19.12.2023 u 09:46

Bionic
Reading

Dubrovačka policija u suradnji s carinskim službenicima zaplijenila je na graničnom prijelazu Karasovići 400 tisuća sjemenki kanabisa, iz kojih se moglo uzgojiti više od 130 tona marihuane, i uhitila 29-godišnjeg albanskog državljanina, izvijestila je u utorak policija

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske priopćeno je kako je izlaznoj graničnoj kontroli na GP Karasovići u nedjelju u 1,30 sati pristupilo osobno vozilo albanskih nacionalnih oznaka, koje je vozio 29-godišnji albanski državljanin.

Tijekom granične kontrole policijski i carinski službenici uočili su preinake u unutrašnjosti vozila, što je izazvalo sumnju na moguće krijumčarenje te je zatražen nalog za pretragu. Temeljem naloga Županijskog suda u Dubrovniku, pretraženo je vozilo i u prednjem dijelu pronađen je posebno izrađen skriveni prostor, u kojem se nalazilo ukupno 400.000 sjemenki, odnosno 400 originalnih pakiranja s po 1000 komada sjemenki kanabisa, naveli su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Na GP Karasovići zaplijenjeno 400.000 sjemenki kanabisa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP RH

Zemlja podrijetla sjemenki je Kanada, gdje je legalizirana marihuana za osobne potrebe, a tržišna vrijednost zaplijenjenih sjemenki procjenjuje se na oko 600 tisuća eura.

Na GP Karasovići zaplijenjeno 400 000 sjemenki kanabisa Izvor: Društvene mreže / Autor: MUP RH

Također se procjenjuje da bi se od ove količine sjemenki kanabisa moglo uzgojiti preko 130 tona marihuane s visokim postotkom aktivne tvari THC-a (Tetrahidrokanabinol). Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni državljanin Albanije sjemenke kanabisa prevezao iz jedne od zemalja zapadne Europe s ciljem daljeg prevoženja u Albaniju gdje je bila namijenjena sadnji i uzgoju. Sjemenke su uz potvrdu oduzete, a 29-godišnji albanski državljanin je uz kaznenu prijavu za kazneno djelo „Izbjegavanja carinskog nadzora“, predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave. Nakon prošlotjedne zapljene preko 900 kg marihuane u Osijeku, ovom najnovijom zapljenom još se jednom pokazala dobra i kvalitetna suradnja između policijskih uprava i Carinske uprave što u konačnici dovodi do zapaženih rezultata na polju suzbijanja distribucije i zlouporabe droga, rekli su iz PU dubrovačko-neretvanske.