NOVI VLASNIK U ROVINJU

Službeno je: TDR prodan British American Tobacco-u za pola milijarde eura

01.06.2015 u 10:38

Bionic
Reading

Tvornica duhana Rovinj prodana je British American Tobbaco-u (BAT) za 505 milijuna eura, priopćeno je iz Adris grupe putem Zagrebačke burze

Kako je tportal prvi pisao, BAT je osim TDR-a postao i vlasnik tvrtki u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese. Transakcija, nakon odbitka obveza TDR-a, iznosi 505 milijuna eura.

Kako stoji u ugovoru, novi se vlasnik obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, te osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice.

Uz tvrtke kćeri TDR-a prodan je i manjinski vlasnički udio koji Adris grupa ima u Tisku, koji posluje u sustavu koncerna Agrokor.

Mato Zadro, predsjednik Uprave TDR-a izjavio je: 'Zadovoljni smo postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite naših radnika. No, smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju. Za sve nas, važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana'.

U skladu sa zaključcima Glavne skupštine Adris grupe, održane 20. siječnja 2015., dioničari - kojima Nadzorni odbor i Uprava Adris grupe preporučuju prihvaćanje ovog ugovora - na sjednici 14. srpnja 2015. donijet će konačnu odluku o ovoj transakciji.

Podsjetimo, nakon liberalizacije duhanskog tržišta TDR-ov tržišni udio počeo je padati. Prije nekoliko godina rovinjska je tvornica prodavala 12 milijardi cigareta godišnje, dok je lani ta brojka iznosila devet milijardi cigareta, zbog čega su se u Adrisu odlučili na prodaju.

Nakon što Glavna skupština potvrdi prodaju TDR-a, tj. prodaju duhanske strateške grupe, Adris grupa više neće imati nikakve veze s duhanskim biznisom.